Zbog mogućih poplava u Srbiji Štab za vanredne situacije podelio zadatke 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Republički štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici povodom poplava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, doneo zaključke kojim se ministarstva, javna preduzeća, posebne organizacije i druge institucije, koje su u sastavu tog štaba, obavezuju da „sagledaju svoje kapacitete i izvrše adekvatnu pripremu za odgovor na pojavu ekstremnih vremenskih uslova, posebno za opasnost od poplava“.

 

Štab je na osnovu analiza i izlaganja na današnjoj sednici, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju, zaključio da „trenutno nema mesta panici zbog poplava u Srbiji“.

Rećeno je da se preduzimaju sve mere i u stanje pripravnosti sva raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema do „potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima“.

Štab je Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) i javnim vodoprivrednim preduzećima naložio da pojačano prate situaciju i „obezbede odgovor“ da bi se potencijalna šteta svela na najmanju meru.

Štab je pozvao sva 24 upravna okruga u Srbiji i jedinice lokalne samouprave da neprekidno prate hidrološku i meteorološku situaciju i stanje na svojoj teritoriji i da preduzimaju sve preventivne i operativne mere radi zaštite stanovništva i materijalnih dobara od posledica izazvanih poplavama.

Na sednici su bili svi ministri Vlade Srbije i direktori javnih preduzeća i relevantnih institucija koji su članovi Republičkog štaba za vanredne situacije.

Posle sednice je potpisan „Sporazum o uspostavljanju procedure za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće“. Potpisali su ga Ministarstvo unutrašnjih poslova, JVP „Srbijavode“, JVP „Vode Vojvodine“, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Republički seizmološki zavod.

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće zvanično radi od juče, 15. septembra.

Predsednik Vlade Miloš Vučević je posle sednice Štaba za vanredne situacije izjavio da se pažljivo prati stanje poplava u Srdnjoj Evropi i naglasio da se ne očekuje „ništa dramatično loše u Srbiji“.

„Ne očekujemo ni ugrožavanje imovine, ni ugrožavanje ljudskih života. Naravno da će, pre svega na Dunavu, biti ugroženi svi oni objekti koji su nelegalni – govorim o ne malom broju vikend-naselja koja se grade tamo gde ne bi smela da se grade“, rekao je Vučević novinarima.

Dodao je da će država izdavati upozorenja svima koji imaju nelegalne objekte i voditi računa o njihovoj bezbednosti i apelovao na njih da pažljivo postupaju po instrukcijama Štaba za vanredne situacije.

Za rast vodostaja Dunava Vučević je naveo da se vrhunac u Srbiji očekuje između 24. i 26. septembra i da će on trajati sedam dana.

„Nešto izazovnija situacija će biti na prvom delu toka Dunava kroz Srbiju – od Bezdana do Slankamena, taj deo će biti zahtevniji. Od Slankamena pa nizvodno prema Beogradu i Đerdapu ne očekujemo veće probleme“, rekao je Vučević.

Na deonici između Bezdana i Slankamena, kako je dodao, može doći do nivoa vanredne odbrane od poplava, ali je ponovio da se ni tu ne očekuju veći problemi.

O reci Savi premijer je rekao da se očekuje „nešto izazovnija situacija kod Šapca“, ali da ni to „ne bi trebalo da bude nešto što će ugroziti normalan život“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari