Od 153 radnika koliko ih je zaposleno na ribnjaku „Ečka“ u Lukinom Selu, njih 80 je dve nedelje u generalnom štrajku. Štrajkački odbor javnosti se obratio u prostorijama Saveza samostalnog sindikata u Zrenjaninu, jer im nije dozvoljeno da to učine u svom preduzeću.

– S obzirom na to da spadamo u poljoprivredi, za nas važe posebna pravila. Za vreme generalnog štrajka moramo da krečimo, dezinfikujemo ribnjake, i da hranimo ribu. Riba se, ipak, ne hrani poslednjih nekoliko dana jer je u međuvremenu nestalo i goriva za prevoz. Riba neće uginuti, samo će kalirati na težini – objašnjava član Štrajkačkog odbora Janko Šofranko.

Prema rečima Radomira Epifanića, člana Štrajkačkog odbora, radnicima plate kasne nekoliko meseci, još više čekaju na putne troškove.

– Štrajk je jedino rešenje da poslodavac počne da se pridržava sporazuma o dinamici isplate koji je potpisan 3. avgusta. Od svih obećanja, samo je 80 ljudi dobilo majsku platu i tu se stalo – objašnjava Radomir Epifanić.

Kako objašnjavaju razočarani radnici, ribe u jezerima ima, izlovljava se i prodaje. Zbog toga su više puta odustajali od štrajka, jer ih je direktor svaki put ubedio da odrade posao, izlove ribu, a da će od prodaje biti i plate, ali se to nije desilo.

– Posla ima, a gde su pare, pojma nemamo. Plate nismo dobili sem novih obećanja – kažu štrajkači.

Većinski vlasnik ribnjaka „Ečka“ je kompanija „Mirotin“ iz Vrbasa, koja u svom vlasništvu ima još nekoliko preduzeća, a jedno od njih je i uljara u Srpskoj Crnji. Direktor Miroslav Dejković, koji je na čelu ribnjaka odskora, nije se javljao na telefone koji su nam poznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari