Nacionalna služba za zapošljavanje u Leskovcu nedavno je bila primorana da sa svoje evidencije briše pedesetak lica jer nisu hteli da prihvate ponuđeni posao na izvođenju tzv. javnih radova!

– Za organizovanje dva javna rada bilo nam je potrebno devedeset radnika, a kontaktirali smo 200 lica s naše evidencije, ali pedesetak nije htelo da prihvati ponuđeni posao – kaže Marija Stojanović, šef Odseka za posredovanje u zapošljavanju Nacionalne službe u Leskovcu. Ona naglašava da je rečo nekvalifikovanim licima, a mera brisanja u skladu je sa zakonskim odredbama i u narednih šest meseci ta lica neće moći da koriste eventualne pogodnosti koje imaju kao nezaposleni radnici.

U ovom trenutku, prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja, na posao u Jablaničkom okrugu čeka 33.106 radnika, a u Leskovcu je evidentirano 18.363 lica, a među njima je trećina bez ikakvih kvalifikacija, ili sa završenom osnovnom školom.

Prema podacima Samostalnog sindikata Jablaničkog okruga, u poslednjih nekoliko godina bez posla je ostalo između 15.000 i 17.000 radnika. Najviše je napustilo preduzeća u samom Leskovcu, što je i razumljivo, ali je i u drugim sredinama veliki broj radnika morao da ode – u Vlasotincu, Medveđi, Lebanu i Bojniku, na primer – i teško mogu da dođu do novog radnog mesta, jer su mnoge fabričke kapije godinama bukvalno zatvorene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari