Zbog omikrona možda nastane opasniji soj 1Foto: Shutterstock

Sve veći broj zaraženih i naglo širenje omikrona otvara mogućnost za nastanak novog soja korona virusa koji bi mogao biti i opasniji, upozorili su predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Predstavnica SZO Ketrin Smolvud kazala je u intervjuu agenciji AFP da treba biti oprezan sa optimističnim prognozama i najavama da pojava omikrona upućuje na skoriji kraj pandemije.

– Što se više omikron širi, što se više prenosi i umnožava, veće su šanse da nastane nova varijanta. Omikron je smrtonosan, može dovesti do smrti… Možda je manje smrtonosan od delte ali ko može da kaže kakav će biti naredni soj – kazala je Smalvud.

Ona je istakla da je Evropa od početka pandemije registrovala preko 100 miliona slučajeva, a da je samo u poslednjoj nedelji 2021. godine zabeleženo pet miliona.

– U veoma smo opasnoj fazi, vidimo da stopa obolevanja raste u značajnoj meri u Zapadnoj Evropi, a posledice toga još uvek ne vidimo potpuno jasno – dodala je predstavnica SZO.

Ona je istakla da iako po svoj prilici omikron nosi manji rizik od hospitalizacije u poređenju sa delta sojem, sama činjenica da ima toliko zaraženih znači da će i broj onih u bolnicama neminovno rasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari