Iako Crnotravci slove za odlične neimare, ovih dana beležimo jednu neveselu priču, i to upravo među dunđerima, koji su odavno preneli slavu ovoga kraja, a povod za sudsko sporenje je zapušteni ribnjak.

Sve je, ustvari, počelo mnogo godina ranije, ali je do sporenja došlo posle raspisivanja trećeg oglasa za prodaju ribnjaka u Ruplju, jednom od napuštenih sela ovog planinskog kraja. Pomenuti ribnjak je gradila crnotravska Opšta zanatska zadruga Balkan uz pomoćFonda za razvoj Republike Srbije. Kapacitet mu je petnaest vagona ribe, ali ni u jednoj godini nije proizvedeno, odnosno prodato, više od nekoliko tona. Uzrok tako slabašnom bilansu je slab dotok vode sa Ostrozupske i Rupske reke.

Ipak, bolji dani su došli pre ravno deset godina kada ribnjak preuzima leskovačko privatno preduzeće Tehnokomerc, ali je pre godinu-dve zapalo u krizu, pa je i ribnjak zapušten. U takvoj situaciji crnotravski Balkan odlučuje da ribnjak proda bez obzira na to što je sa Leskovčanima ugovor važio još naredne tri godine.

Na dva oglasa niko se nije javio, ali je treći bio uspešan. Početna cena ribnjaka je, prema oceni stručnjaka, oko 29 miliona dinara. Verovanto bi do sada ribnjak našao kupca da se kao vlasnik nije pojavio i beogradski Balkan, kolektiv koji je započeo svoju istoriju 1991. godine izdvajanjem iz zadruge istoga imena sa sedištem u Crnoj Travi, čiji su prvi koraci zapisani davne 1965. godine.

U crnotravskom Balkanu, kako ističe direktor Dragan Stamenković, zaustavili su prodaju ribnjaka do okončanja sudskog spora. U kolektivu veruju da ribnjak pripada njima kako je i odlučeno prilikom razdvajanja dva Balkana, beogradskog i crnotravskog.

Radmila Babić, direktor beogradskog Balkana, kaže da su spremni na vansudsko poravnanja, ali bez ucena. Zbog toga se i u Crnoj Travi, ali i Beogradu, Vlasotincu i Nišu, gde Balkan ima svoje zadruge, sa zanimanjem prati rasplet ovog spora, jednog od retkih na području najmanje opštine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari