Dvojica kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD – Barak Obama i Mit Romni vratili su se juče kampanji, tri dana pošto je oluja „Sendi“ opustošila istočnu obalu. Istovremeno, pojedini američki mediji ukazuju da bi problemi u snabdevanju električnom energijom uzrokovani olujom mogli da onemoguće glasanje u polovini država koje je „Sendi“ zahvatio.


Snabdevanje strujom bi, naime, moglo da bude u potpunosti normalizovano tek u narednih desetak dana, pa bi biračima u pojedinim državama moglo biti ponuđeno da glasaju listićima. Pojedini aktivisti na društvenim mrežama, ali i novinari poput Breda Fridmana, koji je najpoznatiji upravo po zalaganju za integritet izbornih procesa u Sjedinjenim Državama, sumnjaju da bi takvo glasanje moglo biti dobro sprovedeno.

Predsednik Obama je, tokom udara oluje, ostavio politiku po strani i proveo tri dana organizujući odbranu od oluje „Sendi“, a Romni je morao da se uzdrži od kritika kako ne bi delovao bezosećajno prema ljudima koji se bore protiv posledica oluje, objavila je Beta. Obama je juče nastavio kampanju u državi Viskonsin, a njegove poruke prenete su na tviteru. On je ponovo apelovao na birače da glasaju jer vreme izmiče („pomozite da pobedimo, glasajte ovog vikenda“). Takođe je rekao da Amerika ne može da napreduje bez osnaživanja srednje klase. Mit Romni je, pak, poručio: „Znam iz iskustva kako funkcioniše ekonomija i ponovo ću je pokrenuti“.

Nekoliko dana pred izbore 6. novembra, Obama i Romni su u tesnoj trci. Ankete pokazuju da je Obama u blagoj prednosti u devet ključnih saveznih država koje nisu jasno opredeljene ni za republikance ni za demokrate.

U Sjedinjenim Državama se predsednik ne bira ukupnim brojem glasova u celoj zemlji, nego nadmetanjem od države do države. Svaka država ima određen broj elektronskih glasova, a oni pripadnu kandidatu koji dobije većinu u toj državi. Svaka država ima po jedan elektronski glas za svako mesto u Predstavničkom domu, i po dva elektronska glasa za svakog senatora. Ukupno ima 538 elektronskih glasova, i još tri za glavni grad Vašington. Pobednički kandidat mora da ima 50 odsto plus jedan, ili 270 glasova.

Obamini savetnici tvrde da je pauza od bavljenja kampanjom imala minimalne posledice na njegove izglede za pobedu. Obama je, takođe, zahvaljujući oluji dobio priliku da se pokaže kao odlučan vođa u vreme krize. Oluja je, s druge strane, zadala glavobolju Romniju, skrenuvši pažnju javnosti sa kampanje u trenutku kada je on računao na porast podrške.

Više od 19 miliona ljudi već je glasalo na predsedničkim izborima, imejlom ili lično. Glasovi se neće prebrojavati do 6. novembra.

Dizel u Njujorškom zalivu

U Njujorški zaliv se izlilo više od milion litara dizel goriva nakon prolaska oluje „Sendi“, a pripadnici obalske straže juče su počeli da čiste vodu, prenela je Beta. Kako je javila televizija Si-En-En, iz rezervoara u jednoj rafineriji u Nju Džersiju, nedaleko od Njujorka, isteklo je 1.136.000 litara goriva. Rafinerija je u vlasništvu kompanije Motiva, kojom upravlja naftna kompanija Šel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari