Zbog štrajka uručeno 19 otkaza u FCC Kikinda 1Radnici FCC-a

Nakon tronedeljnog štrajka zaposlenih u firmi “FCC Kikinda”, koja obavlja gradsku komunalnu delatnost sakupljanja i deponovanja otpada, poslovodstvo je juče otpustilo 19 radnika.

Kako saopštava Industrijski sindikat Srbije, kome pripadaju pobunjeni radnici “FCC Kikinda”, juče je Dejana Spasojević Ivančić iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, pokušala da suprostavljene strane privoli na pregovore, ali je rukovodstvo firme odbilo razgovor i nakon toga uručilo otkaze najistrajnim štrajkačima.

Industrijski sindikat FCC Kikinda već skoro godinu dana pokušava da dođe do kolektivnog ugovora i popravi položaj zaposlenih, ali su u septembru prošle godine pregovori prekinuti, da bi pre skoro dva meseca nakratko bili nastavljeni, ali bez uspeha, što je krajem marta izazvalo štrajk upozorenja dela zaposlenih.

Poslovodstvo “FCC Kikinda” i dalje nije odgovaralo na pozive i zahteve sindikata, već je angažovalo iz firme iz obližnjeg Bečeja radnike i kamione za iznošenje smeća, dok je lokalna naprednjačka vlast, uplašena pred izbore zbog nesakupljenog smeća koji se nagomilavao po gradu i selima, pozvala štrajkače na razgovor, navodno u cilju postizanja dogovora sa poslodavcem, ali nikakvog pomaka nije bilo.

“Očigledno da poslodavac ima punu podršku lokalne samouprave, tačnije gradonačelnika Nikole Lukača, jer nije ništa preduzeto iako je lokalna samouprava zakonom obavezna da u slučaju štrajka u FCC Kikinda, kao komunalnom preduzeću, uzme aktivnu ulogu”, navode u Industrijskom sindikatu FCC Kikinda.

Gradska vlast je još 2006. godine, kada su u Kikindi na vlasti bili radikali, današnji naprednjaci, sklopila ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa austrijsko-češkom kompanijom “A.S.A.”, i novoosnovanoj firmi “A.S.A. Kikinda”, u kojoj je privatni partner ima većinsko vlasništvo, ustupila na 25 godina delatnost sakupljanja i deponovanja komunalnog otpada. Pre osam godina kompanija A.S.A. je prešla u vlasništvu španske kompanije FCC i tada je lokalna ispostava promenila ime u “FCC Kikinda”.

U Industrijskom sindikatu naglašavaju da poslodavac nije poštovao odredbe Zakona o štrajku i očekuju da će Inspekcija rada obaviti vanredni nadzor i preduzeti zakonom propisane mere.

“Stava smo da u FCC Kikinda treba uvesti privremene mere, radnike vratiti na posao, postaviti novog direktora, a Kikindi vratiti čist obraz i prazne kontejnere. Otpušteni radnici praznike ne smeju dočekati na ulici sa otkazima u ruci, jer to bi bila sramota za sve nas”, zaključuju u Sindikatu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari