Zbog suše u sjeničkoj opštini situacija alarmantna, u Tutinu restriktivno snabdevanje vodom 1Stoka, Pešter, suša BETAPHOTO/DZPPS Arhiva

Štab za vanredne situacije opštine Sjenica, pre dva dana, doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije zbog velike suše.

Ova elementarna nepogoda, posebno je teška u desetak pešterskih sela, a najkritičnije je u selima Giljeva, Doliće, Cvrsko, Raškoviće, Međugor, Kladnica i Ursule.

Danima nema vode za piće i za napajanje stoke. Situacija, prema poslednjim informacijama, postaje sve alarmantnija, a ta opština nema dovoljno ni tehničnih ni finansijskih sredstva da problem, makar, ublaži.

Danas je upućen apel susednim opštinama i gradovima da im se pomogne.

– Svi naši kapaciteti na terenu su ispražnjeni. Već dva i po meseca, tamo šaljemo cisterne svakodnevno. Naš veliki problem je što imamo samo jednu cisternu od dvete kubika, koja, u toku dana, može da obiže dva, tri sela i stanovništvu dopremi vodu. Imamo i pomoć Vojske Srbije, koja nam je dala cisternu od tri kubika. Sve je to nedovoljno za ugroženo područje – kažu u sjeničkom JKP „Gradac“ i dodaju da je pomoć stigla i iz opštine Čajetina, koja im je pozajmila cisternu na nekoliko dana.

Sela na Pešterskoj visoravni nemaju vodu za piće i tehničku nekada i duže od 48 sati. Zbog toga se beleže i uginuća stoke. Na gradskom području, za sada, stanje je dobro „iako je na svim rekama vodostaj u opadanju“.
Problema u vodosnabdevanju ima i u tutinskoj opštini, pa je tamošnji Štab za vanredne situacije doneo o uvođenju restriktivnih mera u vodosnabdevanju.

Predsednica opštine Selma Kučević je apelovala na svoje sugrađane da racionalno troše vodu, kako bi je imali i potrošači u višim zonama grada.

Pojasnila je da se većina donetih mera „odnosi na Jvano komunalno preduzeće, koje je obavezno da prati situaciju na terenu, jer nekoliko naselja u viđim zonama je bez vode“, ali i na pojačan inspekcijski nadzor.
Zbog poboljšanja vodosnabdevanja u višim grdaskim zonama, restrikcije će se sprovoditi od ponoći do 5 sati ujutru.

Kučević je poručila da za reagovanje u ovoj situaciji moraju potpuno da budu spremni i Dom zdravlja i Centar za socijalni rad za pružanje pomoći ugroženim ljudima.

Nedostatak vode za piće i napajanje stoke u selima na Pešteri, ponovo pokreće pitanje izgradnje novog pešterskog vodovoda, koji obuhvata tridesetak sela i zaselaka na tutinskoj i sjeničkoj teritoriji.

Vodovod je davno napravljen, ali je pre desetak godina počela njegova rekonstrukcija i proširenje kapaciteta. Kada su radovi počeli, rečeno je da će se izvoditi po fazama uz finansijsku pomoć Vlade Srbije i inostranih donatora.

Ovaj kapitalni projekat, u poslednjih nekoliko godina, niko ne pominje. Pešterskim vodovodom upravlja preduzeće, koje su zajedno formirale lokalne samouprave Sjenice i Tutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari