Zbog ukidanja Službe medicine rada u Užicu, zaposleni u užičkim firmama upućuju se na preglede u Požegu i Bajinu Baštu 1Dom zdravlja Užice/Foto: Nenad Kovačević

Služba medicine rada u Užicu je ukinuta, a zaposleni u užičkim firmama se upućuju na sistematske preglede u Požegu i Bajinu Baštu.

Odbor Stranke slobode i pravde (SSP) je optužio lokalnu vlast da je odgovorna za to što je, posle 40 godina, ugašena ta služba.

S druge strane, čelnici Grada navode za Danas da lokalne samouprave nemaju nadležnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer su, pre dve godine, domovi zdravlja vraćeni u nadležnost države.

U upravi ZC Užice tvrde da se traži način da se problem reši, a da se, za sada, zaposleni Užičani upućuju u Požegu i Bajinu Baštu, u tamošnje službe medicine rada.

Zbog ukidanja Službe medicine rada u Užicu, zaposleni u užičkim firmama upućuju se na preglede u Požegu i Bajinu Baštu 2
Foto: N. K.

„Pitamo lokalnu samoupravu i gradonačelnicu Užica dr Jelenu Raković Radivojević kako su smeli da dopuste gašenje Službe medicine rada, po cenu i sopstvenih ostavki. Kome oni polažu račune – odlazećem ministru Lonačaru, partijskim prijateljima, vlasnicima lokalnih privatnih ordinacija i klinika ili građanima Užica“, saopštio je taj odbor.

Navodi se i to da je „četvoro lekara specijalista, koji su u toj Službi pružali usluge za oko 7.000 pacijenata, uz dodatno angažovanje u kovid ambulantama, prislino raspoređeno na pozicije lekara opšte prakse u užičkom domu zdravlja“.

„U svim ostalim gradovima i opštinama širom regiona i Srbije, nađena su rešenja i modeli da službe medicine rada nastave da funkcionišu, sem u Užicu“, ističu u SSP-u.

Ukidanjem te službe i prilivom novih pacijenata, ocenjuju, „dodatno je opterećen Dom zdravlja, u kome na trideset lekara dolazi više od 40.000 pacijenata“.

„Nezadovoljni su svi i svi su žtrve. Prvo pacijenti, koji danima zovu da zakažu pregled, čekaju ga mesecima i onda satima čekaju na red, u gužvi i prenatrpanim hodnicima“, ističu u odboru SSP-a.

Uz navode da im je „adekvatna zdravstvena zaštita dodatno uskraćena“, ističe se da se pacijenti, ako neće da plate specijalistički pregled u privatnim ordinacijama, upućuju u službe medicine rada u Požegu ili Bajinu Baštu“.

„Znači, dragi građani, ako nećete da platite, pravac na autobusku stanicu“, pručuje SSP.

Dodaje se da su „nezadovoljni i malobrojni lekari, koji imaju hiljade pacijenata, kao i medicinske sestre, koje su preopterećene zakazanim i nezakazanim pacijentima, kartotekom, davanjem terapija i previjanjima, pa ne stižu da se jave na telefon i odgovore potrebama pacijenata“.

Sve to se dešava, podseća taj odbor, u vreme kovid epidemije i ponovnog povećanja broja zaraženih.

Zbog ukidanja Službe medicine rada u Užicu, zaposleni u užičkim firmama upućuju se na preglede u Požegu i Bajinu Baštu 3
Jelena Raković Radivojević/Foto: Nenad Kovačević

S druge strane, gradonačelnica dr Jelena Raković Radojević kaže za Danas  da Služba medicine rada i primarna zdravstvena zaštita nisu u nadležnosti lokalnih samopurava, već države.

„To je tako već dve dve godine. Sve je u ingerenciji Ministarstva zdravlja i sa ukidanjem Službe medicine rada Grad Užice nema nikakve veze“, rekla je za Danas graonačelnica.

Ona je podsetila na to da su, pre dve godine, novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, domovi zdravlja vraćeni u nadležnost Republike, te je da na osnovu tog zakona donesena i Uredba o planu mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Dr Nataša Gagović, direktorka Zdravstvenog centra Užice, navodi da je služba ukinuta jer njene usluge, po zakonu, Fond zdravstvenog osiguranja ne plaća za neugovorene zdravstvene radnike.

Zbog ukidanja Službe medicine rada u Užicu, zaposleni u užičkim firmama upućuju se na preglede u Požegu i Bajinu Baštu 4
Nataša Gagović/Foto Nenad Kovačević

„Usluge medicine rada ne plaća Fond, a dodati problem je taj što je račun Zdravstvenog centra godinama u blokadi, pa firme koje traže tu vrstu usluga, poput sistemstskih pregleda, ne mogu da nam ih plate“, objasnila je za Danas dr Gagovoć.

„Obraćali smo se Ministarstvu zdravlja i Fondu i rekli su nam da ne možemo da otvaramo druge račune, preko kojih bi nam firme plaćale te usluge“, dodala je direktorka ZC Užice.

Ona je rekla da je Služba medicine rada, kao odsek, pripojena opšoj medicini užičkog Doma zdravlja i da je to „u skladu sa zakonom i propisima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja“

„Mi mamo specijaliste medicine rada i nadam se da će se uskoro problem rešiti. Za sada, oni kojima su te uluge potrebne upućuju se u takve službe u naše organizacione u Požegi i Bajinoj Bašti“, rekla je za Danas dr Gagović.

Prisilno raspoređivanje lekara

Na pitanje da li je četvoro specijalista medicine rada prisilno raspoređeno na pozicije lekara u domu zdravlja, dr Gagović je navela da „to tako ne bi rekla“. „Mi smo postupili po zakonu, jer Fond ne plaća usluge medicine rada, a kolege  moraju da imaju posao i raspoređeni su na pozicije izabranih lekara“, kaže diretorka ZC Užice.

Raspad sistema

„Sistem se dovodi do raspada, dok se građanima otežava pristup osnovnom ljudskom pravu – pravu na adekvatnu zdravstvenu zaštitu“, poručuju iz užičkog odbora SSP.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari