U odžačkoj opštini živi 780 izbeglih, prognanih ili interno raseljenih lica, a u Kancelariji poverenika za ove osobe počelo je evidentiranje onih koji još uvek nemaju rešeno stambeno pitanje. Rok za prijavu je do kraja jula.


– Kada se završi evidentiranje, tada će se tačno znati potrebe ove opštine za stambeno zbrinjavanje i koliko će novca biti potrebno. Verujem da ćemo dobiti dovoljno sredstava za zbrinjavanje svih kojima je to potrebno. Svi koji žele da im se na ovakav način reši stambeno pitanje, moraju pronaći kuću koja je slobodna za prodaju, gde je već utvrđeno vlasništvo i gde nema smetnji za kupoprodaju, koja će ići preko donatora, odnosno države, Komesarijata za izbeglice Vlade Republike Srbije i vlasnika kuće – rekao je opštinski poverenik za izbeglice Dušan Plećaš.

U toku je takođe i realizacija programa otkupa i zakupa stambenih jedinica u izbegličkim naseljima u Srpskom Miletiću, Odžacima, Bačkom Gračacu i Bačkom Brestovcu, kojih ukupno ima 96. Zakup se odnosi na lica koja su dobila ključ u ruke, a otkup na principu samogradnje.

Ugovor o otkupu i zakupu sa korisnikom stambene jedinice potpisuje Komesarijat za izbeglice, koji je vlasnik zemljišta i objekta uz posredovanje lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari