Osnovni motiv palijativnog zbrinjavanja je poboljšanje kvaliteta života, jer na bolest više ne može da se utiče, niti se pacijenti mogu izlečiti, ali se može uticati na kvalitet života pacijenta i njegovih bližnjih.

O pacijentima obolelim od neizlečivih bolesti na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Guče, Lučana poslednjih šest meseci posebno brine jedna doktorka i sedam medicinskih sestara/tehničara. Na Odeljenju za palijativno zbrinjavanje opšte bolnice u Čačku, dr Danka Dragićević i kolege, posvećeni su ovim pacijentima i njihovim porodicama 24 časa dnevno. Posete nisu vremenski ograničene i moguće je u posetu doći u bilo koje vreme.

Vrata na kojima je slika raširenih ruku i leptira, porodicama su uvek otvorena, a o njihovim najbližima danonoćno se brine. Iako se u Srbiji na razvoju palijativnog zbrinjavanja radi već godinama, u poslednje tri godine došlo je do značajnog napretka u ovoj oblasti zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) koja je finansirala projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“, uz značajnu finansijsku i stratešku podršku Ministarstva zdravlja.

Za nepunih šest meseci od osnivanja kroz ovo odeljenje prošlo je više od 80 pacijenata iz Čačka i okoline. Tu dolaze pacijenti koji boluju od teških hroničnih progresivnih bolesti praćenih hroničnim bolom, onkološki pacijenti, neurološki, karidološki… To ne moraju da budu i nisu neposredno umirući pacijenti. Pred njima ponekad mogu biti meseci života, ali zajednička im je dijagnoza neizlečive bolesti. Zbrinjavanje pacijenata u ovom teškom periodu, kao i zbrinjavanje umirućih pacijenata i porodica u periodu žalosti – samo su deo palijativnog zbrinjavanja. Glavni cilj je poboljšanje kvaliteta života, jer na bolest više ne može da se utiče niti se pacijenti mogu izlečiti, ali se može uticati na kvalitet života pacijenta i njegovih bližnjih.

Palijativno zbrinjavanje obezbeđuje ublažavanje bola i drugih simptoma koji izazivaju patnju, afirmiše život i posmatra umiranje kao normalan proces, niti ubrzava niti odlaže smrt već poboljšava kvalitet života, a može pozitivno uticati i na tok bolesti. Takođe, omogućava pacijentima da žive što je moguće aktivnije sve do smrti i pomaže porodici da se nosi sa situacijom tokom trajanja bolesti pacijenta i u periodu tugovanja nakon njegove smrti.

Zgrada u kojoj je danas smeštena služba za palijativno zbrinjavanje u Čačku, imala je burnu prošlost. Sagrađena davne 1910. nekada je bila kuhinja, zatim prostor za rendgen, služila je za dijalizu, a od decembra 2013. postala je Služba za produženo lečenje i negu – jedinica za palijativno zbrinjavanje. Uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja, zgrada je renovirana i savremeno opremljena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari