Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture počeo je konzervatorsko-reastauratorske i sanacione radove na kulama i bedemima gornjeg grada srednjovekovne Tvrđave u Pirotu. Predviđeno je da radovi traju dva meseca. Njih sa četiri miliona dinara finansira Ministarstvo kulture.

Poslednji konzervatorsko- reatauratorski radovi u čuvenom pirotskom Gradu, spomeniku kulture od izuzetnog značaja, obavljeni su pre 23 godine i trajali su od 1970. do 1986. godine.

Autor projekta, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić-Petrović, kaže da su tada obavljeni najobimniji radovi u gornjem Gradu.

– U tom periodu su potpuno obnovljene dve kule – Don Žon i zapadna, a sada se rekonstruišu istočna i jugozapadna kula. Pretpostavlja se da je bila i peta kula. Pored ovih radova obaviće se i određena arheološka istraživanja na istočnoj i zapadnoj kuli – kaže Petrovićeva.

Ona dodaje da je pirotski Grad jedno od najbolje očuvanih utvrđenja u Srbiji.

– Pirotski grad koji je nastao u srednjem veku ima u osnovi karakteristike fortifikacije srpske srednjovekovne arhitekture. Don Žon kulu je zidana posebno kao najvažnija tačka u utvrđenju i objekat koji se poslednji brani i ima bedeme koji povezuju ostale kule. Pretpostavka je da je nastao pre Kosovskog boja. Ova tvrđava nastala je na istom mestu na kome su se i pre nje nalazila utvrđenja – rimsko i vizantijsko. Istraživanjima u srednjem i gornjem Gradu otkriveni su kulturni slojevi koji na to ukazuju, čak i na period od praistorije pa do danas. U istraživanjima devedesetih godina prošlog veka u njenom okruženju pronađen je deo bedema koji datira iz kasne antike i ranog vizantijskog perioda – kaže Vasić-Petrović.

U okviru javnih radova u dva navrata čišćena je Tvrđava, park i kanal oko nje. U ovoj tvrđavi snimane su i pojedine scene iz filma „Boj na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari