Najava mogućnosti da Titan cementara u Kosjeriću spaljuje komunalni otpad i da tako dobijenu energiju koristi u svojim pogonima, ne prestaje da uznemirava građane koji smatraju da će time biti ugrožena životna sredina. Sličnih negodovanja bilo je i pre nekoliko godina kada je fabrika, umesto mazuta, počela da koristi petrol-koks.


Bez obzira na to što poslovodstvo Cementare uverava da će, ukoliko bude korišćena energija dobijena spaljivanjem komunalnog otpada, biti primenjeni najstroži ekološki standardi, lokalna samouprava se usprotivila toj nameri. Pre neki dan, tokom vanredne sednice, odbornici su usvojili zaključak o tome, uz isticanje da su „zdravlje ljudi, proizvodnja prirodne i zdrave hrane, zaštita prirodne sredine, opšti interes i najveće bogatstvo“.

– Protivimo se, suprotstavljamo i ne odobravamo da se na području opštine Kosjerić, a posebno u Titan cementari, upotrebljava komunalni otpad kao gorivo. Obavezuju se svi organi lokalne samouprave da svoj rad usaglase i preduzmu sve mere da se taj zaključak sprovede“, navodi se u tom dokumentu, a potom se dodaje:

– Zahteva se od rukovodstva Titan cementare da najozbiljnije, kao društveno odgovorna kompanija, shvati ovo opredeljenje lokalne zajednice i obustavi sve aktivnosti koje su usmerene da se u Kosjeriću spaljuje komunalni otpad“.

Pre toga Ekološka građanska inicijativa Egrin iz Kosjerića je takođe negodovala, a predsednik tog udruženja Radmilo Damnjanović zatražio je da se o uticaju korišćenja takve vrste energije na životnu sredinu, umesto domaćih institucija, angažuje i izjasni inostrana referentna ustanova, predloživši da to bude Institut u Lajpcigu. S druge strane, poslovodstvo fabrike uverava građane da će, ukoliko se to desi, biti primenjeni svi ekološki standardi, te da bi se korišćenjem komunalnog otpada za proizvodnju samo 20 odsto energije uštedelo oko 10.000 tona uglja godišnje. Istakavši da tu vrstu energije koriste cementare u našoj zemlji i Evropi, Miroslav Gligorijević, generalni direktor Cementare, objasnio je da su studijom o proceni uticaja na životnu sredinu korišćenja tog alternativnog goriva definisane sve mere zaštite, poput detaljne kontrole kvaliteta goriva koje bude korišćeno, što će olakšati kontrolu i ograničenje raznih štetnih emisija.

– Nepoverenje građana bilo je i veće pre pet godina, kada smo prešli na korišćenje čvrstog goriva. Ipak, za pet godina, ne da nije došlo do pogoršanja stanja životne sredine, već su zabeležena drastična poboljšanja svih parametara emisije. Sada treba da ubedimo građane da ćemo i kod naredne zamene goriva učiniti to isto – poručio je direktor Gligorijević, podsetivši da je za deset godina u zaštitu životne sredine fabrika uložila 15 miliona evra.

Neće dobiti dozvolu

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, početkom meseca, gostujući na jednoj beogradskoj televiziji, izjavio je da on nije potpisao, niti će potpisati dozvolu Titan cementari da spaljuje komunalni otpad u svojim pogonima. „Nisam ja potpisao dozvolu, nego uslove za gradnju objekta. Ponavljam, guma, medicinski i drugi otpad nikad se neće paliti i za to nikad neće dobiti dozvolu. Mi smo gas dovodili u područje Užica i Požege da bismo Kosjerić spojili i da izbegnemo ekološku katastrofu. Područje Divčibara i Kosjerića bilo je najčistije i najzdravije u Srbiji, a oni sada misle da ga potpuno unište sa Cementarom. Nisam ja potpisao dozvolu da to rade, nego im dao uslove koje treba da ispune! Mogu da rade, a znate li koliko to košta? Milijardu evra da ispune sve uslove“, poručio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari