Obeležen Svetski dan zdravlja: U Srbiji radi 56.000 medicinskih sestara, potrebno ih znatno više 1Traže se i medicinske sestre Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U Srbiji radi 56.000 medicinskih sestara i tehničara, što je jedna prava „vojska“, ali potrebno je kontinuirano raditi na povećanju njihovog broja, izjavila je danas pomoćnica direktora Institutua za javno zdravlje Niš Roberta Marković.

Ona je na forumu posvećenom 7. aprilu, Svetskom danu zdravlja, istakla da su u fokusu tog skupa uloga i značaj medicinskih sestara i tehničara u svim segmentima rada na očuvanju zdravlja.

Marković je dodala da je medicinska sestra izuzetno cenjeno zanimanje i u svetu i kod nas.

„Ono na čemu se posebno insistira u razvijenim zemljama jeste kontinuirano obrazovanje. Naravno da je to bitno u svim oblastima rada, ali priznaćete u zdravstvu gde smo svi u jednom trenutku korisnici zdravstvene zaštite sigurno da je još i važnije da se medicinske sestre edukuju, da unapređuju svoje znanje i veštine“, izjavila je Marković.

Ona je podsetila da se ovogodišnji Svetski dan zdravlja obeležava pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“.

„Povodom Svetskog dana zdravlja ukazujemo na važnost pristupačnosti svakog pojedinca zdravoj hrani, vodi, dobrim uslovima života i rada, ali takođe i na važnost dostupnosti zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i slobodi“, kazala je Marković.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rekla je ona, najmanje 140 zemalja priznaju zdravlje kao ljudsko pravo u svom ustavu, ali sve zemlje ne donose i ne sprovode zakone tako da osiguraju pristup stanovništva potrebnim zdravstvenim uslugama.

„Ovo potkrepljuje činjenica da najmanje 4,5 milijardi ljudi, što je više od polovine svetske populacije, nije bilo u potpunosti pokriveno osnovnim zdravstvenim uslugama 2021. godine“, rekla je Marković.

Načelnica Opšte službe Doma zdravlja Niš Danijela Cvetković na forumu je takođe istakla da medicinske sestre i tehničari treba da postanu vidljiviji jer svaki pacijent kada dođe u zdravstvenu službu ostvaruje najpre sa njima, a imaju i značajnu ulogu u davanju terapija i u prevenciji.

Cvetković je povodom Svetskog dana zdravlja najavila da će tokom ove godine Dom zdravlja u Nišu organizovati brojne preventivne preglede u firmama, školama, na fakultetima i u drugim ustanovama kako bi zdravstvene usluge učinili što dostupnijim zaposlenima.

Ona je kazala da će tokom 2024. godine u fokusu rada Doma zdravlja biti i Savetovalište za dijabetes, s obzirom da od te bolesti „jako nepovoljnog toka“ oboljeva sve više ljudi i sada imamo skoro 12 odsto obolelih u ukupnoj populaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari