Delegacija zdravstvenih radnika iz Letonije, koji su u organizaciji Svetske zdravstvene organizacije boravili u Srbiji, posetila je Novi Sad. Gosti grada bili su predstavnici gradova Riga i Jurmalu, koji su članovi Evropske mreže zdravih gradova.


– Ovo je prilika da im predstavimo svoje aktivnosti i rezultate u okviru projekta „Novi Sad – zdrav grad“. Osim toga, saznaćemo kakva su iskustva Letonije u sprovođenju pristupa „Zdravlje u svim politikama“, koji podrazumeva da je zdravlje osnovni princip prilikom donošenja odluka u svim segmentima života u gradu – rekao je član gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat.

Načelnica Sektora za promociju zdravlja, Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Solvita Kalvina Makrecka se u ime delegacije zahvalila na prijemu i istakla da je u susretima sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima gradova u Srbiji stekla utisak da se ovde, kao i u Letoniji mnogo radi na promociji zdravlja, kao i na jačanju saradnje između zdravstvenih ustanova i organizacija sa lokalnim samoupravama u ovoj oblasti.

– Gradovima Riga i Jurmalu status zdravih gradova dodelila je Svetska zdravstvena organizacija, a od 2013. godine nas podržava i Ministarstvo zdravlja. Zahvaljujući toj podršci, uspostavili smo Nacionalnu mrežu zdravih gradova koja predstavlja važan instrument u implementaciji državne politike za promociju zdravlja, omogućavajući kako podršku, informacije i materijal zdravim gradovima, tako i informacije o potrebama i povratnu reakciju za ministarstvo sa druge strane – objasnila je Solvita Kalvina Makrecka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari