Zdravstveno stanje Ratka Mladića se popravilo od dolaska u Hag 1Foto: ICTY

Zdravstveno stanje Ratka Mladića se od njegovog dolaska u Pritvorsku jedinicu popravilo, i to u velikoj meri zahvaljujući radu medicinskog tima i nezi koju dobija u Pritvorskoj jedinici.

U svom posljednjem izveštaju nezavisni lekari-veštaci, utvrdili su da optuženi dobija odgovarajuću zdravstvenu negu koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima, i nisu preporučili nikakve dijagnostičke preglede koji nisu već obuhvaćeni tekućim planom lečenja – ističe za Danas Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala.

Na naše pitanje da prokomentariše najavu srpskog Ministarstva pravde da će uputiti inicijativu da se bivšem komandantu Republike Srpske Ratku Mladiću omogući lečenje u Srbiji, Golčevski odgovara da to ne može da komentariše, ali dodaje da ukoliko takav dopis stigne, razmatraće ga nadležno sudsko veće.

Naš sagovornik naglašava da medicinski tim Pritvorske jedinice i niz lekara specijalista neprestano prate Mladićevo zdravstveno stanje, da nadležni lekar dostavlja redovne izveštaje o njegovom zdravlju, a preglede periodično obavljaju i nezavisni lekari-veštaci, koji takođe dostavljaju izvještaj o utvrđenom stanju. Dodaje da potom sekretar te izveštaje uvodi u spise i obelodanjuje ih Pretresnom veću i procesnim stranama.

– Kada god smatraju da je to neophodno, medicinsko osoblje Pritvorske jedinice omogućuje Mladiću pristup lekarima specijalistima i bolničkoj nezi. Poput svih drugih pritvorenika, i Mladić, na osnovu pravila 31 Pravilnika o pritvoru, takođe ima pravo da zatraži lekarski pregled kod lekara koga je sam odabrao, i to svoje pravo je on već i koristio – ukazuje Golčevski.

Portparol Tribunala podseća da je u svojoj odluci od 11. maja 2017, Pretresno veće naglasilo da su Mladićevo zdravlje budno pratili i Sekretarijat i samo Veće, o čemu „svedoči obilje lekarskih izveštaja u spisu predmeta od 2011. godine“, koji dosledno pokazuju „da je zdravstveno stanje optuženog konsolidovano i stabilno“ uz određene rizike koji „odgovaraju njegovoj dobi i zdravstvenim incidentima iz prošlosti, i uglavnom vuku korene iz perioda pre hapšenja“.

On, takođe, podseća i da je Žalbeno veće, u svojoj odluci od 30. juna 2017, navelo da je od nezavisnih lekara-veštaka zatraženo da komentarišu konkretne navode odbrane Mladića o nedovoljnom i neadekvatnom lečenju i terapijama, te da je Žalbeno veće utvrdilo da su „u svojim komentarima nezavisni lekari veštaci obradili te navode, objasnili zbog čega je tekući režim lečenja i terapije dovoljan i adekvatan, i pobili navode da lečenje Mladića nije u skladu s međunarodno priznatim standardima“.

Golčevski ističe da Mladić ima neometan pristup svom zdravstvenom kartonu i svim informacijama sadržanim u njemu, da se on može odlučiti da te informacije podeli s kim god želi, uključujući i sa svojom odbranom, te da se lečenje nikad ne obavlja protivno volji pacijenta. Prema njegovim rečima, Pritvorska jedinica sprovodi široki program mera pritvora koji obuhvata celodnevni raspored aktivnosti, uključujući boravak na svežem vazduhu, vežbanje, zdravstvenu negu, redovne medicinske preglede, profesionalnu terapiju, duhovno savetovanje, rekreaciju i sportske aktivnosti…

– Gospodin Mladić aktivno učestvuje u više aspekata ovog programa – naglašava Golčevski i ukazuje da pritvorenici u Pritvorskoj jedinici imaju pristup modernom zdravstvenom objektu u kome rade nadležni lekar i njegov tim koji pružaju negu grupi od 20 ili manje pritvorenika. Stoga je, navodi naš sagovornik, proporcionalni odnos broja lekara i broja pacijenata veoma povoljan po pritvorenike.

– Ako pritvorenici pate od bolesti ili ozleda koje nije moguće lečiti u Pritvorskoj jedinici, za njihovu negu se može pobrinuti Sudski centar za zdravstvenu negu države domaćina, koji je potpuno opremljen za pružanje raznih oblika lečenja, uključujući hirurško, kao i zubarsku negu. Ukoliko im je potrebno specijalističko lečenje, pritvorenike leče eksterni lekari specijalisti iz bolnica iz cele Holandije – objašnjava Golčevski. Prema njegovim rečima, tokom prethodnih godina izvršeno je nekoliko nezavisnih, eksternih provera kvaliteta medicinske nege u Pritvorskoj jedinici, „i ti izveštaji su potvrdili da je kvalitet medicinske nege koja se pruža u Pritvorskoj jedinici prvoklasan“.

– Kod mnogih je pritvorenika kvalitet medicinske pomoći koja im je pružena u Pritvorskoj jedinici i u specijalističkim ustanovama izvan nje rezultirala znatnim poboljšanjem njihovog zdravstvenog stanja – zaključuje Nenad Golčevski.

I Mladić pohvalno o lečenju

„I sam Mladić je pohvalno izražavao o lečenju koje mu je pružano od dolaska u Hag, posebno tokom sudske sednice iz junu 2013, kada je izjavio sledeće: Gospodo, Dr. Falke, Vi, Vaš tim, sve osoblje u Pritvorskoj jedinici koje prati moje stanje, prati razvoj u mom slučaju i danju i noću, svo medicinsko osoblje u Pritvorskoj jedinici koje mi je pružalo negu i medicinsko osoblje bolnice „Bronovo“, želim da se duboko poklonim svima njima i da Vas pozdravim kao ljude koji su me izvukli iz groba za obe noge. Da nije bilo Vaše nege, Vaših lekova i Božje volje, ja bih već odavno posetio Svetog Petra“, ukazuje Nenad Golčevski.

Žalba

„U slučaju da pritvorenici nisu zadovoljni medicinskim tretmanom koji dobijaju, mogu da pokrenu žalbu kroz redovnu žalbenu proceduru ili pred Pretresnim većem. Najzad, pritvorenici mogu pokrenuti i žalbu kod predstavnika MKCK, kao nezavisnog nadzornog tela, u vezi bilo kog uslova u pritvoru“, objašnjava Nenad Golčevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari