Oglasila se Zejna Murkić, kuma Prajda: Došlo je vreme da se menjaju neke stvari 1foto: F.S./ATAImages

Kuma ovogodišnjeg Prajda, pevačica Zejna Murkić izjavila je danas da će Parada ponosa u subotu biti jedan pozitivan marš gde će njeni učesnici izneti zahteve koji su ljudski i nikoga ne ugrožavaju.

Ona je na konfereniciji „Human rights talks“ u okviru Nedelje ponosa kazala da nije kalkulisala kada je dobila priliku da bude kuma ovogodišnjeg Prajda, jer smatra da su prava LGBTI+ zajednice daleko iznad muzike i karijere, i da se njihovim promovisanjem radi na poboljšanju društva u Srbiji.

Kako je rekla, svi ljudi su jednaki i bez obzira na različitosti mogu da funkcionišu „kao jedno“.

Zejna je ocenila i da je došlo vreme da se menjaju neke stvari.

„Zahvalna sam što se nalazim među ljudima koji se bore za bolje sutra i koji su toliko hrabri da kažu bez kalkulisanja ‘mi smo to što jesmo'“, dodala je.

Ona je pozvala sve građane da učestvuju u subotnjoj šetnji, da budu jedni drugima prijatelji, prihvate različitosti i pokažu da je Srbija napredna zemlja.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre u video poruci poručio je da EU podržava Prajd kao važnu stvar za upostavljanje ljudskih prava i dostojanstva, kao i da svi zaslužuju da žive slobodno, autentično i bez diskriminacije.

Žofre je naveo da je Prajd izuzetno bitan na niovu lokalne zajednice, te da različitost treba da se neguje i poštuje.

Dodao je da je poruka EU LGBTI+ zajednici u Srbiji jasna, da stoji uz nju, i da će nastaviti da podržava trud za ostvarivanje njihovih prava.

Nedelja ponosa, pod sloganom „Ponos su ljudi“, počela je u ponedeljak i obuhvata niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom.

Ovogodišnja Prajd šetnja zakazana je za subotu, 7. septembar, a početak okupljanja za učesnike i učesnice šetnje je u 16.00 u parku Manjež.

Tada će biti otvoreni ulazni punktovi, sama šetnja počinje u 17.00, a predvodiće je bubnjarski bend i kamion sa muzikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari