Zekavica: Imamo saznanja o incidentima u ustanovama socijalne zaštite 1Foto: Printscreen

Načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica izavila je da imaju saznanja o svim incidentima koji se dešavaju u ustanovama socijalne zaštite, jer je obaveza odgovornih lica da o njima odmah obaveste Ministarstvo i druge nadležne organe.

Kada je u pitanju incident koji se dogodio prošle subote, gde je korisnik Doma Sremčica preminuo, Zekavica je naglasila da nadležni organi rade svoj posao i da ne bi bilo korektno davati bilo kakve kvalifikacije dok je istraga u toku.

Tačno je ono što mediji prenose da je korisnik izašao na prozor sa pretnjom, ali niko nije rekao da je bio izuzetno uznemiren i da su to česta stanja korisnika u ustanovama socijalne zaštite, rekla je Zekavica i dodala da je vrlo rizično unapred fiksirati i sputavati korisnike, jer je to kršenje njihovih ljudskih prava gde je granica jako tanka.

Ona je istakla da je ustanova u Sremčici u svedenom sistemu kontrole inspekcije socijalne zaštite i samo u prvoj polovini ove godine realizovana su dva inspekcijska nadzora, jedan redovni i jedan vanredni.

Stručni ljudi su bili na licu mesta i ukazali na potrebe unapreрenja zaštite, ali da uslovi nisu toliko loši mediji su mogli da se uvere i na Uskrs, kada je ministar posetio tu ustanovu, navela je Zekavica u pisanoj izjavi.

Na pitanja o donacijama ustanovama socijalne zaštite, ona se osvrnula na situaciju kada je odbijena donacija Dragana Đilasa i napomenula da je to urađeno zato što je politička eksplatacija zabranjena Zakonom o socijalnoj zaštiti.

To nije urađeno zato što donacije nisu potrebne. Đilas je mogao, a i sada može, da donira bilo koju sumu novca kao i svaki drugi građanin, ali ne u političke svrhe, jer politićka eksplatacija je zabranjena Zakonom o socijalnoj zaštiti, a svakako to je stav i našeg ministra, naglasila je Zekavica

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari