Glavna šansa Evrope da se izbori za strože standarde kada je reč o životnoj sredini u nevoljnim Sjedinjenim Državama ogleda se u većoj konkurenciji za „zelena“ radna mesta, tvrde insajderi Vašingtona, prenosi EU observer.

– Verujem da će se pristup SAD ka životnoj sredini promeniti kada ljudi vide da ta promena može da rezultira pozitivnim ekonomskim rastom, rekao je Stiven Lintner, glavni savetnik Svetske banke za zaštitu životne sredine. Lintner, koji se nalazi u sedištu Banke u Vašingtonu, svestan je da stroža odredba u vezi sa zaštitom životne sredine predstavlja pritisak za administraciju demokrata američkog predsednika Baraka Obame. Danijel Vis iz ekspertske grupe Centar za američki napredak čije je sedište u prestonici SAD rekao je da je pobeda republikanaca na izborima za Kongres SAD i pojava novog talasa skeptika prema klimatskim promenama samo otežala stvar. Na pitanje da li će zbog unilateralne inicijative EU za smanjenje emisija štetnih gasova za trideset odsto SAD, koje su poznate po tome što su veliki potrošači nafte i što odbijaju da potpišu Kjoto protokol, biti pod pritiskom, Vis je dao negativan odgovor.

– Veća evropska industrija zelene tehnologije bila bi dovoljna, dodao je Vis. Prema njegovim rečima postoji velika verovatnoća da će unapređenje izvoza Španije i Nemačke u tom domenu imati jak uticaj na njihovog transatlantskog suseda, koji trenutno ima stopu nezaposlenosti od deset odsto.

– Američki narod oseća da gubi bitku na frontu radnih mesta, što i jeste realnost u većini slučajeva.

Ciljevi kada je reč o smanjenju emisija štetnih gasova i razvoj sektora za proizvodnju solarne energije su u srodstvu. Jedna grupa koja obuhvata neke od glavnih evropskih kompanija nedavno je izvršila pritisak na EU da ide korak dalje u svojim obećanjima i da tokom sledećih deset godina smanji emisije štetnih gasova za više od 20 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. Evropska komisija je u maju odredila smanjenje emisija štetnih gasova za 30 odsto. Osim toga, nedavno pokrenuta strategija rasta do 2020. takođe se tiče „zelenog rasta“.

Kritike iz Grinpisa

Brisel – Evropska komisija bila je i ove nedelje, uoči objave predloga za energetsku infrastrukturu EU, na udaru kritika zato što nije otišla korak dalje. Iako je pozdravila veliki broj predloga iz dokumenta, nevladina organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis saopštila je da je potrebno da izvršno telo EU bude neposrednije u zagovaranju obnovljivih izvora energije.

– Komisija je propustila priliku da se uhvati u koštac s pravim energetskim pitanjem na koje treba da obrate pažnju sve vlade u Evropi, navodi se u saopštenju Froka Tisa, učesnika energetske kampanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari