Uvoznici i distributeri zelene kafe, Elephant Co, Infinity sistem i Beosafer povukli su ovaj proizvod sa tržišta, sve dok analize ne pokažu da li ovaj preparat za mršavljenje sadrži sibutramin, čiju je upotrebu Evropska agencija za lekove zabranila u januaru. Kafa koju uvozi kompanija „Forlife“ još je u prodaji.

Postoji verovatnoća da se sibutramin nalazi i u zelenom čaju za mršavljenje, ali u Ministarstvu zdravlja naglašavaju da sanitarnoj inspekciji nije bilo zahteva za uvoz ovog preparata.

Sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja Raša Milanov kaže za Danas da su analize zelene kafe u toku, kao i da sanitarni inspektori na granici kontrolišu sve proizvode za koje se sumnja da sadrže sibutramin.

– Kontrolu smo započeli odmah nakon što je Evropska agencija za lekove zabranila upotrebu ove supstance, u isto vreme kada se sa kontrolom krenulo i u Crnoj Gori, samo što su oni ranije završili analize i sa rezultatima izašli u javnost. Do kraja sedmice znaćemo da li se sibutramin nalazi i u zelenoj kafi koja je na našem tržištu – ukazuje Milanov i dodaje da nema razloga za paniku.

„Elephant Co“ je prva kompanija koja je zelenu kafu povukla sa tržišta, dok su Beosafer i Infinity sistem juče počeli sa povlačenjem proizvoda.

– Iako sporni sastojak nije pronađen u kafi koju uvozimo, mi smo je ipak povukli dok analize ne budu gotove. Obustavljena je prodaja oko 3.000 komada, dok 6.000 komada nije ni stavljeno u distribuciju i neće biti pušteno u promet dok se ne utvrdi da li je kafa bezbedna ili ne – kaže za Danas direktor „Beosafera“ Rade Živanović.

Aleksandra Višnjić, direktorka Infinity sistema, čija kafa je takođe povučena iz prodaje, naglašava da će nakon što analize budu gotove i potvrde ispravnost, proizvod biti vraćen na tržište.

Andreja Ivanović, direktorka kompanije „Forlife“, naglašava za Danas da je zelena kafa koju oni uvoze jedina prošla kontrolu na sibutramin u Ministarstvu zdravlja Crne Gore i da se nalazi u slobodnoj prodaji na crnogorskom tržištu.

– Mi smo ekskluzivni distributeri australijske kompanije Sumabe, čija kafa se u Srbiji prodaje pod nazivom „ekstra zelena kafa“. Naš proizvod je u potpunosti organskog porekla i s obzirom da je prošao sve kontrole, uključujući i onu na sibutamin, nema razloga da bude povučen sa tržišta – naglašava Ivanović.

Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmaceutsko jezgro“ kaže za Danas da postoji mogućnost da se sporan sastojak sibutramin, čija upotreba može da izazove nuspojave kod srčanih bolesnika, dijabetičara, osoba sa nepravilnim radom jetre, bubrega i tiroidne žlezde, nalazi u gotovo svim preparatima za mršavljenje koji su plasirani na našem tržištu. Tačan podatak o broju tih proizvoda koji se mogu kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane ne postoji, jer za kontrolu njihovog sadržaja niko nije nadležan.

 

Ministarstvo poslalo pravilnik Vladi

U Ministarstvu zdravlja kažu za Danas da je pravilnik kojim se propisuju dozvoljene supstance i njihove količine u dijetetskim proizvodima poslat Vladi Srbije na razmatranje. Prema tom pravilniku za kontrolu dijetetskih proizvoda bio bi zadužen Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari