Zeleni zid dug 440 metara u Narodnog fronta u Novom Sadu pokušaće da spreči pešake da pretrčavaju ulicu 1Foto: Gradsko zelenilo

Na razdelnom ostrvu u ulici Narodnog fronta radnici Gradskog zelenila privode kraju radove na podizanju zelenog zida, visokog dva i dugačkog 440 metara.

Na ranije postavljenu metalnu konstrukciju počelo postavljanje 864 žardinjere, u koje će biti posađeno 1.728 komada lišćarskog i zimzelenog šiblja i perena i 740 komada puzavica.

Biće posađeni zimski jasmin, vinka, ukrasna trava, lonicera i ruzmarin, a u zemlji oko ograde predviđena je sadnja dve vrste puzavica, lonicera i tekoma.

Kad u potpunosti bude završena sadnja svih biljaka ulica Narodnog fronta dobiće 3644 novih kvadrata pod zelenilom.

Ovaj zid, između ostalog, trebao bi da spreči pešake da prelaze ulicu na mestima koja nisu za to predviđena.

„U pitanju je nastavak projekta ozelenjavanja Novog Sada koji je započet pre više od deset godina. Ulica Narodnog fronta je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu. Očekujemo da zeleni zid koji su projektovali inženjeri Gradskog zelenila, a čije podizanje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u velikoj meri ublaži štetne efekte saobraćaja na mikrosredinu Limana 3 i 4“, kaže Miloš Egić generalni direktor Gradskog zelenila.

U Gradskom zelenilu ističu da je zeleni zid u Narodnog fronta pilot projekat i da će slični projekti biti realizovani i na nekoliko drugih saobraćajnica.

„Kao posledica intenziviranja saobraćaja javlja se niz neželjenih i štetnih efekata na životnu sredinu, posebno u delu aerozagađenja i povećanog nivoa buke. Pored značaja u pogledu unapređenja životne sredine, postavka zelenog zida će povećati bezbednost odvijanja saobraćaja jer će onemogućiti pešake da pretrčavaju put van pešačkog prelaza. Ovaj projekat je prvi u nizu ovakvih projekata koji će pored navedenih benefita doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara“, rekla je Danijela Andrić pomoćnik direktora Gradskog zelenila za projektovanje, podizanje, proizvodnju i održavanje zelenila.

Ona ističe da je je nastavljeno i sa tretiranjem drveća i šiblja u Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida, koje je započeto proletos i tokom kog je u potpunosti tretirano svo drveće i šiblje u Železničkom i Futoškom parku.

„Tokom narednih dana nastavljamo sa tretiranjem drveća u parkovima, uličnim i kvartovima, a nastavljamo i sadnju drveća i sakupljanje lišća“, dodala je Andrić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari