Zeleno-levi front organizuje konferenciju "Budućnost obrazovanja u Srbiji: od ideje do promene" 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zeleno-levi front (ZLF) organizuje konferenciju “Budućnost obrazovanja u Srbiji: od ideje do promene” koja će se održati u nedelju, 1. septembra, početkom u 10 časova u Beogradu.

Skup će uvodnim izlaganjem otvoriti Vladimir Kostić, akademik i univerzitetski profesor, bivši predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Budućnost jednog društva najdirektnije zavisi od obrazovanja koje se u njemu razvija. Ovom konferencijom, kao i serijom razgovora u drugim gradovima koja će uslediti, želimo da pokrenemo javnu raspravu o tome kakve su nam škole potrebne“, navode iz ZLF-a.

Kažu da kao prvi korak na tom putu žele da čuju predstavnike učenika, nastavnika i roditelja, akademsku zajednicu koja godinama upozorava na probleme u ovoj oblasti, iskustva reformatora iz regiona, kao i predstavnike sindikata prosvetnih radnika i poslodavce.

„Škola mora biti mesto razvoja, mesto saradnje i napretka, slobode i empatije. Takva se škola temelji na zajedničkoj saradnji nastavnika, roditelja i učenika. Svi oni jako dobro znaju da prepoznaju probleme i predlože prava rešenja. Snažni sindikati mogu značajno doprineti, vraćajući dostojanstvo prosvetnim radnicima. Kada nije u fokusu, glas privrede takođe može biti od koristi. Po izlasku iz škole, mlade ljude sačekaće tegobno tržište rada i na to ne smemo biti slepi. Na kraju, proces izgradnje dobrih škola nezamisliv je bez fakulteta. Univerzitetski profesori ne samo da moraju istraživati obrazovne izazove, nuditi predloge rešenja i o svemu javno govoriti, već je u njihovim rukama i obrazovanje samih nastavnika. I zato samo otvorenim i iskrenim razgovorom svih aktera možemo doći do vizije dobrih škola u koju verujemo i kojoj posvećeno težimo. Naš posao kao političke partije je da obezbedimo sve što je u našoj moći da do takve saradnje konačno dođe“, poručuju iz ZLF-a.

Na prvom panelu, “Obrazovne reforme, iskustva iz regiona” mišljenja će razmeniti Namir Ibrahimović, voditelj kurikularne reforme u Kantonu Sarajevo i Aleksandar Baucal, profesor Filozofskog fakulteta.

Razgovaraće se o značaju obrazovanja, o obrazovnim reformama, njihovim ciljevima, kao i o tome zašto su neke reforme bile uspešne, a neke ne.

Na drugom panelu “Izazovi obrazovanja u Srbiji: pogled u budućnost” reč će imati različiti akteri obrazovnog procesa čijom bi međusobnom saradnjom škola mogla postati dobra zajednica.

O potencijalima i kapacitetima, ali i nedostacima naših škola, govoriće Vera Spasenović, redovna profesorka odeljenja za pedagogiju i andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, jedna od autorki Majske platforme, zatim nastavnik istorije Aleksandar Todosijević, od nedavno bivši učenik Treće beogradske gimnazije Luka Babić, roditeljka Nina Kostić, kao i dva predstavnika sindikata – Katarina Šćepanović iz Foruma beogradskih gimnazija i Nikola Ćurčin iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

O položaju naših učenika nakon izlaska na tržište rada govoriće IT stručnjak Nebojša Bjelotomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari