Zeleno-levi front: Podsticanje Vlade na rađanje u kontradiktornosti sa traumama žena pri porođaju 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Stranka Zeleno-levi front je danas ocenila da su populaciona politika i podsticanje rađanja – jedan od prioriteta Vlade Srbije, u direktnoj kontradiktornosti s činjenicom da veliki broj žena doživljava nasilje i višestruke traume na porođaju.

„Ženama su oduzeta prava odlučivanja na koji način žele da se porode i nakon porođaja nemaju adekvatnu podršku i zaštitu, te se sve veći broj žena suočava s problemima postporođajne depresije“, piše u saopštenju Autonomnog ženskog fronta te stranke povodom tvrdnji majke iz Sremske Mitrovice koja tvrdi da je zbog „akušerskog nasilja“ izgubila bebu.

Stranka je uputila saučešće majci iz Sremske Mitrovice i njenoj porodici zbog tog slučaja, i saosećanje i solidarnost sa svakom ženom koja je bila izložena takvoj nehumanoj praksi.

Zeleno-levi front traži da se, umesto deklarativne podrške i pritiska na žene da rađaju, obezbede osnovni zdravstveni uslovi, pravo žena na siguran i bezbedan porođaj i podrška posle porođaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari