Zeleno-levi front u Subotici predložio mere za ublažavanje efekata tropskih temperatura 1Foto: J. Patarčić/Danas

Gradski odbor Zeleno-levog fronta (ZLF) u Subotici predložio je danas kratkoročne i dugoročne mere za ublažavanje efekata tropskih temperatura.

„Potrebno je sve poslove koji nisu esencijalni, a koji se sprovode na otvorenom zaustaviti i promeniti radno vreme radnica i radnika kako bi izbegli rad na temperaturama koje prelaze 30 stepeni. Zaštita i zdravlje radnika i radnica moraju biti prioritet u odnosu na profit“, navodeno je u saopštenju.

Dodaje se da lokalna vlast u Subotici nema plan kako ublažiti i sprečiti klimatske promene i učiniti grad prijatnijim.

„Mi imamo plan za koji nastavljamo da se borimo u Skupštini grada Subotice tako da Subotica postane dobro mesto za život i rad svih građanki i građana koji ovde žive“, poručuju iz te stranke.

ZLF je predložio i da se momentalno otvore sve javne institucije, od muzeja i biblioteka do sportskih dvorana i da se tako obezbedi rashlađivanje što većeg broja građana.

„Javne institucije napravljene su novcem svih građana i moraju biti na usluzi svim građanima, a trenutno je najbitnije obezbediti temperaturni komfor za što veći broj ljudi“, ocenio je ZLF.

Dodao je da je neophodno obezbediti dovoljnu količinu pijaće vode svim stanovnicima grada kako bi se pravovremeno rashladili i hidrirali i time umanjili mogućnost toplotnog udara i dehidracije.

„Potrebno je što pre instalirati nove javne česme, a tamo gde nije moguće potrebno je obezbediti cisterne sa pijaćom vodom“, upozorio je ZLF.

Osim tih kratkoročnih mera potrebno je, kako navode, ozbiljno raditi na pošumljavanju i stvaranju hladnih gradskih ostrva.

„Dokazano je da zelenilo na ulicama smanjuje temperaturu do 10 stepeni i čini odlazak na posao i svakodnevno funkcionisanje u gradu znatno podnošljivijim. Zato je potrebno raditi na sistematskom ozelenjavanju ulica, trgova i šetališta“, poručio je ZLF.

Takođe, radi unapređenja zimskog i letnjeg stambenog komfora, potrebno je masovno ulaganje u izolaciju i energetsku efikasnost objekata.

ZLF smatra da sredstva koja se trenutno ulažu u subvencionisanje nisu dovoljna i nisu socijalno osetljiva.

„Građanke i građani Subotice zaslužuju da tokom leta uživaju, a ne da se muče na vrućini“, istakao je ZLF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari