Državni vrh, odnosno prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić prelomili su da se Prajd održi, saznaje Danas iz izvora u Vladi. Međutim, prema našim saznanjima, nije nemoguće da se danas, u poslednjem trenutku, donese suprotna odluka. Kako saznajemo, policija je završila bezbednosnu procenu, koja je blago pozitivna, ali je pozitivna što je dobro. Prema rečima naših sagovornika, posle odluke državnog vrha, policija tokom današnjeg dana obavlja poslednje pripreme.

Kako saznajemo, jedan od najvažnijih indikatora da se Srbija ozbiljno priprema za Paradu, jer su juče počele pripreme u zapadnim ambasadama za taj događaj, koje podrazumevaju plan dolaska i odlaska sa skupa.

Naši izvori navode da se do pozitivne odluke o održavanju Parade ponosa nije došlo lako i jednoglasno, jer u vladajućoj koaliciji postoje neslaganja. Prema rečima naših izvora, ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić, kadar SPS, bio je za Prajd, a premijer Dačić nije mogao da se odluči, već je čekao da konačnu odluku donese Vučić. Kako saznajemo, Vučić i njegovi saradnici su svesni da je u ovom trenutku, kada je Srbija blizu dobijanja datuma za početak pregovora s EU, dopuštanje da se Prajd dogodi važna simbolika, posebno pred strancima. Iz Vučićevog kabineta, posle dugog čitanja, kako kažu naši izvori, ipak je došlo zeleno svetlo.

Međutim, kako nam je rečeno, predstavnici stranih ambasada, mada su podržali Prajd, poslali su poruku Srbiji da neodržavanje Parade ne bi dovelo do posebno kritičkog stava prema ovoj vladi, jer ona sprovodi Briselski sporazum i priprema izbore na Kosovu.

S druge strane, kako saznajemo, organizatori Parade ponosa spremni su za sutrašnju šetnju, samo se čeka odluka nadležnih, koji mogu da je zabrane. Kako su Danasu rekli u MUP-u, odluka će biti doneta u poslednjem trenutku, 24 časa pred zakazanu šetnju, „jer se bezbednosna procena menja iz sata u sat“.

– Zakazuju se različiti skupovi istog dana, u isto vreme kada je planirana Parada ponosa. Proveravamo ko ih organizuje, ko su učesnici i koliku pretnju predstavljaju za učesnike Prajda, ali i opštu bezbednost – kaže za Danas sagovornik iz vrha MUP-a, a pojedini izvori naveli su da će odluka o Prajdu biti saopštena danas u 16 sati.

Iako je Nedelja ponosa protekla mirno, u Beogradu su juče osvanuli grafiti protiv Parade ponosa. Od Slavije do zgrade Predsedništva Srbije na više objekata ispisani su grafiti „Gej parade neće biti“, „Stop paradi“, „Stop paradi srama“.

Goran Miletić, jedan od organizatora Prajda, optimističan je u vezi sa održavanjem sutrašnje Parade, iako je bezbednosna procena neizvesna. Na pitanje kako komentariše to što su u vreme Parade ponosa ultradesničarske organizacije, pokreti i pojedinci zakazali čak devet skupova, neke i na istoj trasi, on podseća da su organizatori Prajda prijavili šetnju još pre godinu dana.

– Predstojeća Parada sigurno će biti ocenjena u izveštaju Evropske komisije koji će biti predstavljen 16. oktobra. Podržavanjem Parade ponosa poštuje se Ustav i osnovna ljudska prava na različitost i prava seksualnih manjina – izjavio je Branko Ružić, koji je najavio i svoje prisustvo u povorci.

Sindikat srpske policije zatražio je od državnog vrha zaštitu za sve policajce koji će obezbeđivati paradu ponosa i za sve učesnike tog skupa, ali i osudio izjave političara.

„Vi ste, gospodo, veoma mudro odlučili da je održavanje gej-parade u interesu države, a odmah posle toga ste hrabro objavili da u toj manifestaciji nećete učestvovati. Od nas srpskih policajaca se traži da je omogućimo i obezbedimo“, navodi se u saopštenju SSP i dodaje da bi Dačićeve izjave o nenormalnosti homoseksualizma mogle da se protumače kao „dozvola sa najvišeg mesta za obračun sa nenormalnim“.

Osuda patrijarha

Patrijarh srpski Irinej osudio je nameru LGBT populacije da organizuje Paradu ponosa, na koju, kako je rekao, gleda „crno, da ne može crnje od toga biti.“ U izjavi beogradskom „Nedeljniku“ patrijarh je, upitan šta bi poručio mladima iz LGBT koji planiraju povorku beogradskim ulicama, rekao: „Čega se pametan stidi, budala se ponosi“. On je dodao da je „krajnje vreme da Crkva i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, duhovne i moralne obnove srpskog naroda.“

Gosti Brigita Ulson i Jelko Kacin

Kako su najavili organizatori, na Paradi ponosa pre šetnje okupljenima će se obratiti švedska ministarka za EU Brigita Ulson, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, gosti iz regiona i aktivisti iz Srbije.

Trasa Parade

Parada ponosa zakazana je za subotu, 28. septembra u 10 sati u beogradskom parku Manjež, odakle će povorka krenuti susednim ulicama: Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom, i vratiti se u park Manjež. Pristup u park u subotu biće moguć od devet do 10 sati iz dva pravca: s Trga Slavija i sa ugla ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, kod „Londona“. Skup će biti zatvoren i neće biti moguće priključiti se povorci. Biće pojačano prisustvo policije oko parka Manjež i u okolnim ulicama. Potrebno je da učesnici šetnje ponesu ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument zbog policijske provere. Organizatori su pozvali učesnike da na Paradu ponosa dolaze pešice ili javnim prevozom, a ne preporučuju dolazak malim ulicama i u velikim grupama. Na skupu će biti podeljena bezbednosna uputstva za odlazak iz parka posle skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari