Više od četiri decenije pošto je objavljeno da je pušenje štetno po zdravlje, juče je uklonjena i poslednja prepreka i prvi put data ovlašćenja federalnim zvaničnicima da regulišu duvansku industriju. Novi antipušački zakon, kojim se Upravi za hranu i lekove (FDA) daje moć da ograniči sadržaj nikotina u cigaretama i znatno smanji reklamiranje duvanskih proizvoda prošao je američki Senat. Procenjuje se da u SAD godišnje od bolesti prouzrokovanih pušenjem umre 400.000 ljudi, a troškovi za zdravstvo povezani sa pušenjem dostižu 100 milijardi dolara.

„Ovo je istorijski korak koji će zauvek promeniti duvansku industriju u našem društvu“, izjavio je Kliford Daglas, direktor istraživačke mreže na univerzitetu Mičigen, koji jedan od onih koji su već duže vreme tragali za uvođenjem oštrijih pravila u duvansku industriju.

Budžetska kancelarija Kongresa procenila je da će novi zakon smanjiti broj mladih pušača za 11 odsto u narednoj deceniji. Dodaje se da je broj pušača već smanjen – povećanjem taksi i ograničenjem prostora za pušače. Akt o zabrani pušenja i kontroli duvanske industrije daće ovlašćenja FDA da uvede standarde koji bi mogli da smanje sadržaj nikotina i regulišu nivo hemikalija u duvanskom dimu. Zakon takođe zabranjuje i unošenje aroma u cigarete, što se naročito odnosi na one sa ukusom mentola. FDA standardi smanjiće otprilike 60 kancerogenih i 4.000 toksina u duvanskom dimu, koji daju ukus cigareti, ne bi li se pušači odvratili od ovog poroka.

Koloritne reklame na prodavnicama duvana biće zamenjene crno-belim tekstom. Od proizvođača duvana biće zahtevano da prestanu da koriste termine poput „lajt“ ili „nizak procenat katrana“. Najveći američki proizvođač cigareta Filip Moris podržao je nove propise ocenjujući da predstavljaju važan korak ka regulaciji na sektoru na saveznom nivou. Rivali te kompanije su, međutim, protiv nove regulative jer smatraju da će restrikcije FDA omogućiti Morisu da sačuva udeo na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari