U tajlandskoj prestonici Bangkok izbio je sukob između policije i demonstranata koji su okupirali sedište vlade. Do manjih sukoba je došlo kada je policija pokušala da postupi po sudskom nalogu i izmesti demonstrante iz kompleksa vladinih zgrada. Međutim, učesnici protesta su naglasili da neće otići dok god se premijer Samak Sundaravej ne povuče s funkcije.

U tajlandskoj prestonici Bangkok izbio je sukob između policije i demonstranata koji su okupirali sedište vlade. Do manjih sukoba je došlo kada je policija pokušala da postupi po sudskom nalogu i izmesti demonstrante iz kompleksa vladinih zgrada. Međutim, učesnici protesta su naglasili da neće otići dok god se premijer Samak Sundaravej ne povuče s funkcije. Samak je ponovio obećanje da će okončati krizu bez primene sile, a komandant tajlandske vojske general Anupong Paočinda pozvao je obe strane za pregovarački sto.
Policija naoružana pendrecima i štitovima ušla je juče u ranim jutarnjim časovima u kompleks zgrada i na banderama i kapijama postavila sudski nalog. Očevici tvrde da su policijske snage upotrebile suzavac, mada policijski zvaničnici negiraju takve navode. Policija je nakratko stavila u pritvor najmanje 15 ljudi i zauzela pozicije oko sedišta vlade, ali nije preduzimala dalje korake.
Pristalice Narodne alijanse za demokratiju (PAD) sprovodile su akcije u ostalim delovima zemlje, očigledno nastojeći da kreiraju atmosferu krize. Više od 200 službenika železnice stupilo je juče u štrajk tako što su otvorili naloge za bolovanje. Oni su se na ovakav korak odlučili u znak podrške demonstrantima u sedištu vlade, a takođe zahtevaju i bolje uslove za rad. Železnički saobraćaj obustavljen je na relaciji od Bangkoka ka severoistoku zemlje, zbog čega je više hiljada putnika u nezavidnoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari