Železnice: Saobraćaj do kraja nedelje 1

Očekuje se da će do kraja nedelje biti završena sanacije tunela „Petrovac“ na barskoj pruzi, kod Velike Župe, između stanica Prijepolje teretna i Lučice i ponovno uspostavljanje, kako teretnog, tako i putničkog saobraćaja, saopštila je Infrastruktura Železnice Srbije.

U saopštenju se ukazuje da je odron u tunelu nastao u nedelju 7. avgusta zbog vremenskih nepogoda i obilnih kiša, što je dovelo do potpunog prekida železničkog saobraćaja.

Stručne ekipe su izlaskom na teren, utvrdile da se radi o velikom otvoru na kaloti tunela, prečnika 3 metra, da su užad kontaktne mreže pokidana, kao i da su usled odrona, nastala oštećenja pragova i koloseka, piše u saopštenju.

Angažovane su državne i privatne firme iz Užica i Beograda i nabavljene su specijalizovane mobilne mašine, pomoću kojih su radnici „Infrastrukture železnice Srbije“, iz čvora Užice, danonoćno radili na raščišćavanju tunela i izbacivanju preko 100 kubika obrušenih betonskih obloga, gline i zemlje, navodi Infrastrutkura Železnice Srbije.

Odmah pošto su raskrčili teren, naši radnici su postavili skele, kako bi se moglo prići oštećenju na visini od 3,5 metara i ručno napunili otvor sa preko 150 džakova građevinskog materijala, piše u saopštenju.

Projekat za ovu prvu intervenciju je urađen, a paralelno se radi na izradi projekta za celokupnu sanaciju tunela, koji će uskoro biti gotov, i radiće se bez potpune obustave železničkog saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari