Šef Evropske misije u Crnoj Gori Leopold Maurer u utorak je u Bijelom Polju rekao da je Crna Gora na dobrom putu da postane član Unije, iako je taj put težak. On je podsjetio da su osnivači Evropske unije imali ideju da postave ciljeve ulaska u ovo društvo i da su Evropsku komisiju formirali kako bi preko nje pratili ispunjavanje postavljenih ciljeva.


– Mi moramo da pomognemo Crnoj Gori da ispuni te ciljeve, moramo joj pomoći da postavi standarde. U Bijelom Polju planiramo važne projekte koji se tiču ekologije. Crna Gora će morati da ispoštuje 35 oblasti iz zajedničkog evropskog prava da bi se priključila Evropskoj uniji. Dakle, mi želimo da vas primimo u porodicu, ali vi morate da uradite domaći, kazao je Maurer.

U posjeti Bijelom Polju, sa Maurerom je bila i ministarka za evropske integracije Gordana Đurović. Ona podsjeća da Evropska unija simbolizuje stabilnost, sigurnost, ekonomski prosperitet i zajedničke vrijednosti za sve evropske narode, te da integracije u evropske strukture postaju ključna poluga rasta životnog standarda i prosperiteta zemlje.

– Više evropskih zemalja zakucalo je na vrata EU, a sa njima i Crna Gora, koja je nakon obnove nezavisnosti snažno krenula u evropske integracije. Potpisali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poštujemo sve obaveze iz SSP, podnijeli smo zahtjev za Uniju. Od 2009. godine naši građani mogu da putuju u zemlje Šengena bez viza. Odgovorili smo na više od 2.800 pitanja koje nam je Evropska komisija postavila i u novembru ove godine očekujemo njihovo mišljenje za naše članstvo. Sljedeće godine očekujemo da možemo da otvorimo pristupne pregovore o članstvu u Uniji. Kroz IPA fond, da bi podržala reformske aktivnosti u Crnoj Gori, Evropska unija odvaja oko 35 miliona evra bespovratne pomoći godišnje, istakla je ministarka Đurović.

Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je goste upoznao da u Bijelom Polju živi skoro 10.000 učenika i studenata i da to pokazuje koliko se ovdje radi na dostizanju evropskih standarda.

– Bijelo Polje je u prethodnom periodu uradilo mnogo toga, ali nam predstoji još dosta aktivnosti koje su nam potrebne za kvalitetniji i bolji život. Nadam se da ćemo sa Ministarstvom za evropske integracije nastaviti da radimo na projektima predpristupnih fondova, koje ćemo kandidovati prema Evropskoj uniji i dobiti podršku kako bi naš grad imao dinamičniji razvoj, kazao je Milošević.

U čast visokih gostiju, u organizaciji NVO “YES”, u Centru za kulturu je otvorena izložba slika bjelopoljskih slikara i otkrivena skulptura “Inspirisanje Evropskom unijom” u ulici Slobode.

Poseta Pljevljima

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer je boravio i u Pljevljima, gdje se sastao sa gradonačelnikom dr. Filipom Vukovićem i podpredsjednikom opštine Avdom Ajanovićem, a tema razgovora je bila realizacija projekata Evropske unije na lokalnom nivou. Tokom posjete Maurer je u pratnji čelnika lokalne uprave posjetio Akademski centar, Husein pašinu džamiju, manatir Svete Trojice, park Vodice i Milet baštu, a učestvovao je u glavnoj ulici u performansu koji je osmislila NVO „YES“ iz Bijelog Polja. Maurer je sa aktivistima i izvođačima performansa, svi obučeni u plave majice sa zvjezdicama koje simbolizuju zastavu Evrpske unije, prošetao glavnom ulicom Kralja Petra i tokom šetnje razgovarao sa predstavnicima i aktivistima brojnih nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari