Željko Buvač: Vengerov naslednik 1Foto: EPA

Retko kada se desi da odlazak pomoćnog trenera iz stručnog štaba jednog tima izazove toliko polemika, kao nedavna odluka Željka Buvača da do kraja sezone uzme slobodno u Liverpulu i posveti se životno važnijim stvarima.

Srpski stručnjak je zatražio pauzu, što je bio signal engleskim medijima da razvuku odnos Jirgena Klopa i njegovog decenijskog prijatelja i saradnika po čitavom „travnatom terenu“. Još uvek je nejasno šta je nagnalo sjajnog stratega da napusti stručni štab Liverpula u jeku takmičarske godine, neposredno pred revanš sa Romom u polufinalu Lige šampiona. Sa Ostrva stiže poslednja vest da bi Buvač mogao da nasledi Arsena Vengera na klupi Arsenala, s obzirom na to da će Francuz na kraju sezone napustiti „tobdžije“ posle 22 godine plodne saradnje.

Misterija je izazvana time što su Jirgen Klop i Željko Buvač višedecenijski prijatelji i saradnici poslednjih 17 godina. Nemac je započeo saradnju sa Srbinom još u Majncu, za koji su zajedno nastupali krajem 20. veka. Odmah su se skapirali, a Buvač je bio zaslužan za dovođenje gotovo anonimnih fudbalera, koji su kasnije napravili fenomenalne karijere poput našeg Nevena Subotića. Trenersko ime i visok rejting izgradio je savršenim poznavanjem strategije i sposobnošću da u toku utakmice predviđa poteze rivalskih trenera. Buvač je protagonista modernog shvatanja fudbala, u kojem je posed lopte i visok presing na protivničkoj polovini fundament. Upravo je Srbin bio prvi do Klopa sa osnovnim zaduženjem da tokom utakmica deli zapažanja sa Nemcem, ustaje sa klupe, dodaje ceduljice sa strateškim promenama, predviđenim izmenama igrača ili napisanim rotacijama po pozicijama. Buvač je imao svu slobodu u radu; na treninzima je smišljao taktiku, objašnjavao zamišljeno, ispravljao greške, zahtevao da igrači predviđaju situacije na terenu i u skladu sa tim menjaju pozicije kako bi bili neuhvatljivi za protivničke odbrane. Da je nešto“puklo“ na relaciji Klop – Buvač moglo se naslutiti kada je Nemac preskočio srpskog stručnjaka prilikom pripreme poslednjih mečeva sa Romom i Stoukom. Klop o tome nije želeo da govori, iako je ne tako davno naglašavao da je Buvač „srce i mozak“ tima. Željko Buvač je rođen 13. septembra 1961. (Omarska); u karijeri je najveći uspeh postigao igrajući za banjalučki Borac (osvojen Kup Jugoslavije), dok je za Majnc nastupao u Cvajti. Od 2001. prvi je asistent Jirgena Klopa, a zajedno su radili u Majncu, Borusiji Dortmund i Liverpulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari