U Kostolcu je u pedeset šestoj godini iznenada preminuo Željko Karan, član Udruženja dramskih pisaca Srbije, čovek koji je kao glumac, reditelj i dramski pisac svojim radom zaorao duboku brazdu i ostavio neizbrisivi trag na kostolačkoj pozorišnoj sceni.


Osim što je u poslenje vreme sa uspehom pisao drame, Željko Karan je nekada i režirao u amaterskom pozorištu u Kostolcu, u „ Mikro teatru“ (Dramska sekcija pri KUD-u „Kostolac“) – „Opera za tri groša“ Bertolda Brehta, selekcija za „BRAMS“ 1980, „Dva jelena“ počivših književnika Slobodana Stojanovića i Milivoja Ilića, takođe selekcija za „BRAMS“ 1981, „Ludak i Opatica“ Stanislava Vitkijeviča 1982. godine, posle koje dramska sekcija prestaje sa radom.

Na molbu nekolicine prijatelja, zaljubljenika u pozorište, pokrenuo je 2001. godine inicijativu i osnovao Udruženje građana „Pozorište Castellum“. Ovo, kao i učešće u osnivanju još dva udruženja na polju kulture u Kostolcu smatrao je svojim ličnim doprinosom lokalnoj kulturi.

Svoje bogato iskustvo iz mladosti iskoristio je da se u relativno poznim godinama oproba i u književnom stvaralaštvu, i to sa velikim uspehom. Dvostruki je dobitnik nagrade „Branislav Nušić“ na konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije za originalni dramski tekst – „ Glib“ 2009. i „Dženerikanci“ 2010. godine što ga je uvrstilo u žiri prošlogodišnjeg Konkursa UDP Srbije. Kao aktivni član ovog Udruženja zalagao se da dela sa ovog konkursa budu na repertoaru srpske pozorišne scene. Čuli su se njegovi apeli upućeni pozorištima da u kreiranju repertoara ipak daju prednost domaćim piscima, s obzirom na prilično primetan nesrazmer u selekciji dramskih predložaka za inscenaciju u korist stranih dramskih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari