Viši sud zabranio Željku Mitroviću da emituje "deepfake" snimak Dragana Đilasa 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Viši sud u Beogradu zabranio je Željku Mitroviću i Pink Media grupi da snimak napravljen uz pomoć veštačke inteligencije takozvani „deepfake“, koji sadrži lažnu audio i video obradu mog lika i dela, emituju u TV programu, repriziraju ili na bilo koji drugi način učine dostupnim gledaocima televizije.

„U državi u kojoj postoji „deepfake“ Vlada, u kojoj postoji „deepfake“ rukovodstvo zemlje koje vrši permanentno dezinformacionu kampanju protiv svakoga ko se usudi da razotkrije suštinu korumpirane vlasti, ipak postoje pojedinci koji imaju profesionalnu i ličnu hrabrost da se suprotstave diktaturi laži i obmana. Zato je ova zabrana i značajna jer upravo ukazuje da granica postoji i da ova vlast ne može baš sve, kao i da su najveći protivnik ove vlasti istina, lični i profesionalni moral i integritet“, naveo je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, nakon odluke suda.

On je dodao da kao što je sudija Jevtić zabranila Željku Mitroviću i Pinku dalju zloupotrebu, tako će biti zabranjeno „ovoj korumpiranoj vlasti da kopa litijum, da prodaje teritoriju države Srbije i da krši ljudska prava građana Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari