Željko Mitrović se igra Ramba: Koliko su opasne mine koje je ispalio? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Mine koje Željko Mitrović na snimku ispaljuje lukom i strelom verovatno su vežbovne, razorne minobacačke mine za dron M73-D od 60 milimetara, ili filmski rekviziti napunjeni pirotehničkom smešom, smatra Dragan Žebeljan, inspektor za zaštitu stanovništva od eksplozivnih ostataka rata.

Željko Mitrović, vlasnik TV Pink na svom X profilu je objavio snimak na kojem se vidi kako lukom i strelom ispaljuje minobacačku minu koja potom eskplodira.

Mnogi mediji su preneli ovaj snimak, pa se tako u komentarima razvila diskusija o tome da te mine zapravo nisu autentične već neka imitacija namenjena specijalnim efektima u filmovima, i da je ceo snimak „lažiran“ kako bi Mitrović privukao pažnju na sebe.

Komentar koji se često ponavaljao je da eksplozivne strele ima samo Džon Rambo u trećem delu popularne franšize sa Silvesterom Staloneom, i da tako nešto u stvarnosti ne postoji.

Dragan Žebeljan navodi da je vojna razorna minobacačka mina za dron koju proizvodi Krušik, i koja je veoma slična onoj sa snimka, težine i do jedan i po kilogram i napunjena je sa 250 grama eksploziva TNT. Bezbednosna udaljenost parčadnog dejstva takve mine je najmanje 500 metara.

„Na snimku se vidi da Željko Mitrović lagano na leđima nosi tobolac za strele u kojima se nalaze naizgled tri minobacačke mine od 60mm koje su nabodene na vrh drvenih strela. Takvu minu on vrlo lako ispaljuje us pomoć luka i strele, da se radi o formacijkom ubojnom sredstvu, ispaljivanje ne bi bilo moguće zbog same težine mine od jedan i po kilogram“, objašnjava Žebeljan.

Vlasnik TV Pink zatim vrlo lako iz luka ispaljuje strelu sa prikačenom minom na udaljenost od oko 20 ili 30 metara i to u blizini objekta i ljudi.

„Prilikom simulacije eksplozije vidi se beli dim ali se ne vidi parčadno dejstvo koje proizvodi prava mina. Dakle, strelac i drugo lice nalaze se suviše blizu mesta eksplozije. Da se radi o pravom formacijskom ubojnom sredstvu,oni bi bili teško povređeni od parčadnog dejstva čelične košuljice mine“, priča Žebeljan.

On dodaje da mine koje se nalaze na snimku samo liče na prave bojeve mine ali, kao kaže, to nisu iz sledećih razloga:

– Mina deluje lagano kao da je od plastike ili čvrstog kartona jer sa njom strelac lagano rukuje;

– na telu mine nedostaju četiri vodeća žljeba;

– upaljač (vrh mine) je žute boje i pravilnog je oblika i ne liči na formacijki upaljač UT M88-D

– nepostoji parčadno dejstvo prilikom eksplozije mine.

Bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću pri Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane Petar Bošković, kaže da je potpuno svejedno da li su mine autentične ili ne, jer, kako kaže, ovakvo Mitrovićevo ponašanje je svakao nedopustivo.

„A zašto je svejedno, zato što pokazuje jednu bahatost i jedan egzibicionizam kome je Mitrović sklon i pokazuje koliko on nema uviđajnosti pa čak i da je igračka u pitanju“, kaže Bošković.

Dodaje i da ovakvim snimcima Mitrović podstiče na ponašanje koje apsolutno nije dozvoljeno.

„Tako je isto fabrikovao izjave političara pomoću veštačke inteligencije i vadio se na satiru, sad će se verovatno vaditi na Pinkov istraživački centar. On ne može to da radi, takvo ponošanje čoveka sa velikom količinom novca je nedopustivo“, kaže Bošković.

Pogotov je opasno, kako dalje priča naš sagovornik, to što je Željko Mitrović svoju „egzibiciju“ izvodio u neposrednom prisustvu ljudi.

„On to nije radio na strelištu već u neposrednom prisustvu ljudi, što je jako opasno. Takođe već godinama unazad svojom televizijom zaglupljuje ovu naciju, i to radi sistematski“, kaže Bošković.

On veruje da su mine sa snimka autentične, ali da nije siguran kakvo punjenje sadrže, jer kako kaže, takve iste mine je Mitrović predstavljao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Sajmu naoružanja i tehnike u februaru prošle godine.

„Ako mine sa Mitrovićevog snimka uporedite sa minama na snimku sa Sajma naoružanja i tehnike, videćete da su one potpuno iste minobacačke mine od 60 milimetara koje se koriste za dronove, to se vidi po percima“, kaže Bošković.

Dodao je i da se na pomenutom snimku sa sajma Mitrović ponaša kao da je veći general od onih kojima predstavlja mine.

„Da ti generali imaju bar malo hrabrosti, izašli bi i nešto bi rekli“, zaključuje Bošković.

Željko Mitrović se igra Ramba: Koliko su opasne mine koje je ispalio? 2
Foto: Screenshot/pr-dc.com

Prema podacima sa sajta Pinkovog istraživačkog centra  mina koju koriste dronovi koje ta kompanije proizvodi je Krušikova M73, koju je pominjao Dragan Žebeljan, teška je oko 1350 grama, što znači da bi ovu minu bilo nemoguće ispaliti iz luka koji Mitorvić poseduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari