"Nije izmišljena dovoljno oštra kazna za masovnog duhovnog trovača": Hoće li Kusturičina tužba zaustaviti Željka Mitrovića? 1foto: M.P./ATAImages

Vlasnik TV Pink, Željko Mitrović, ponovo je upotrebio veštačku inteligenciju kako bi napravio video snimke u kojima lažira izjave poznatih ličnosti. Ovaj put se na meti našao poznati reditelj Emir Kusturica.

Ovaj „dipfejk“ snimak nastao je kao Mitrovićev odgovor na Kusturičin tekst „Šta nam je, dakle, uradio Žeks?“, u kome, između ostalog, reditelj piše o „poslednjem rijalitiju Željka Mitrovića“ i njegovoj predstavi u „Odeonu“.

Mitrović je zatim na svom „X“ nalogu napisao: „Evo šta je stvarno Kusta pojasnio kad se malo otreznio! Tekst Žex, video produced by Žex AI!“ i priložio video u kome lik Emira Kusturice govori kako je njegov otac izvršavao likvidacije za Oznu, on radio za Udbu i kako je u „ljubavi sa onima koji ubijaju decu na istoku“.

„Nije izmišljena dovoljno oštra kazna za nepomenikovu dvorsku ludu i masovnog duhovnog trovača“, kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, komentarišući najnovije Mitrovićevo „igranje“ veštačkom inteligencijom.

On dodaje da, iako ovakva upotreba veštačke inteligencije nije regulisana zakonom, to je, kako kaže, vrsta klevete za koju bi trebalo da postoji kazna.

„Najgora je kleveta kada se nekome pripisuju reči koje nije rekao ili akti koje nije učinio. No, za masovnog duhovnog trovača takva je kazna preblaga. Odavno i on i njegov nalogodavac zaslužuju revolucionarnu pravdu“, kaže Bakić.

Potpredsednik Udruženja novinara Srbije Slobodan Ćirić kaže da je medijska situacija u Srbiji takva da mnogi mediji lažu i bez veštačke inteligencije.

„Veštačka inteligencija je takvima sada otvorila gotovo neslućene mogućnosti da te laži budu uverljivije, prijemčivije, da lakše prođu kod onih koji su, inače, već izloženi masi laži sa svih strana“, kaže Ćirić.

On naglašava da posao medija nije da plasiraju laži, već da tragaju za istinom.

„Slažem se sa idejom da bi mediji trebalo da se dogovore o ograničenju upotrebe veštačke inteligencije, ali se bojim da takav dogovor nije moguć. Očekivati da se dogovore oni koji svoj novinarski posao shvataju kao profesionalno traganje za istinom i oni kojima istina nema prednost nad voljom vlasti, zaludan je posao, bojim se“, priča Ćirić.

Nakon objavljivanja „dipfejk“ snimka, Advokatska kancelarija Tomanović je saopštila da je Emir Kusturica zatražio da Viši sud u Beogradu zabrani Željku Mitroviću emitovanje ovog video klipa.

Reditelj je zatražio i da Više javno tužilaštvo i REM pokrenu postupak protiv Mitrovićeve televizije Pink.

„Nama se u savremeno doba dešava da razne tehnološke inovacije prvo budu upotrebljene jer se misli da one imaju samo pozitivan uticaj, a onda kad se vidi da mogu da imaju i negativan, naknadno se razmišlja o regulaciji“, kaže za Danas Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji.

Dodaje da se isto ovo što se dešava sa veštačkom inteligencijom dogodilo i sa internetom i društvenim mrežama kad su se pojavili.

„Krajnje je vreme da se regulatorno nešto učini. Veštačka inteligencija se može koristiti u medijima u smislu olakšavanja posla, ali za proizvodnju sadržaja vesti, izveštaja, informacija ili za proizvodnju nekog sadržaja koji govori o ličnostima i događajima nikako ne bi trebalo da se koristi. Pogotovo ne bi trebalo da se koristi za kreiranje lažnih fotografija i video snimaka“, zaključuje Veljanovski.

Lažni video snimci koje je generisala veštačka inteligencija, a u kojima se pojavljuju opozicioni političari, već su emitovani na televiziji Pink.

Najpre su akteri zloupotrebljeni u snimcima najavili tužbe, zatim je takav sadržaj kritikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kraju se oglasilo Regulatorno telo za elektronske medije.

Svaki put kad bi Mitrović objavio snimak napravljen uz pomoć veštačke inteligencije, to je pravdao satirom.

Advokatska kancelarija Tomanović, koja zastupa Kusturicu, saopštila je da „snimak nije ni satira, ni umetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja, već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari