Kada srpski bard košarke Željko Obradović kaže da u narednom duelu između Panatinaikosa i Partizana nema favorita, onda je sasvim jasno kakve partije u ovoj sezoni pružaju izabranici Duška Vujoševića. Iako je prvi međusobni susret u drugoj fazi najelitnijeg takmičenja na Starom kontinentu zakazan u Atini, jedan od najtrofejnijih trenera u Evropi u razgovoru za Danas ističe da njegov tim mora biti obazriv jer za protivnika ima skup izvanrednih pojedinaca koje je u skladnu celinu uklopio vrhunski učitelj.

 

Već na početku druge faze Evrolige dočekujete srpskog šampiona. Dobro ih poznajete, međutim, postavlja se pitanje može li Partizan na neki način da iznenadi Panatinaikos?

– Pre svega želeo bih da napomenem da Partizan i ove sezone igra veoma dobro u Evroligi. Momci su zaista sjajni. Pratio sam njihove dosadašnje partije i mogu konstatovati da je rečo izvanrednom kolektivu koji sa klupe predvodi maestralni Duško Vujošević. Što se tiče nekih iznenađenja, znamo ko su njihovi najbolji aduti tako da u tom kontekstu ne bi trebalo da bude nekih nepoznanica.

Delujete pomalo tajanstveno ali ipak mislim da javnost zanima ko su po vašem mišljenju nosioci igre u redovima crno-belih?

– Iako ne volim da ističem pojedince još pre nekoliko sezona napomenuo sam da se Veličković, Tepići Tripkovićrazvijaju u vrhunske košarkaše. Mislim da su njihove partije u dosadašnjem delu Evrolige najbolji pokazatelj o kakvim se igračima radi. Međutim, ono što posebno odlikuje tim Partizana jeste njihova kolektivna igra i odanost klubu. Prosto je fascinantno sa koliko energije i želje momci nastupaju u svakom meču. Iako su promenili fizionomiju igre, produktivnost se nije nimalo smanjila.

Činjenica je da crno-beli u svojim redovima imaju samo jednog klasičnog centra što im ne predstavlja problem da prosečan broj skokova po meču bude na izvanrednom nivou. Kako komentarišete taj fenomen?

– Dobro pitanje. Moj pomoćnik i prijatelj Dimitris u šali često kaže da jedino Dule Vujoševićne ide na skok, mada po njegovim gestikulacijama i kretanju kraj aut linije to ne bi moglo da se konstatuje. Mislim da je pomeranjem Jana Veselog na mesto krila umnogome poboljšan skok. Čeh je odlično iskoristio priliku, čime je potvrdio da se radi o najperspektivnijem košarkašu na Starom kontinentu. Moraćemo poseban akcenat da stavimo na taj aspekat u njihovoj igri. Gotovo čitava petorka kreće na skok bez obzira na trenutni raspored igrača na terenu.

Panatinaikos je rutinski obezbedio prolazak u TOP 16 ali je opšti utisak da nije igrao na očekivanom nivou. Da li delite takvo mišljenje ili je u pitanju pogrešna opservacija?

– Ne bih se složio. Mislim da u dosadašnjem delu prvenstva sve ide po planu. Od nekih 26 utakmica pobedili smo u 21 meču. To je pokazatelj da moramo biti zadovoljni. Nema sumnje da imamo popriličan prostor za napredak. Linije tima još nisu u potpunosti uigrane ali to može samo da nas ohrabri. Fizionomija tima se formira, kao i timski duh. Januar i februar su meseci veoma bitni za našu dalju sudbinu u Evroligi. Uveren sam da ćemo na adekvatan način odgovoriti na sve izazove.

Zadovoljan učinkom Kecmana i Pekovića

Iako Željko Obradović ne preferira da spominje pojedince u svom timu, pristao je da prokomentariše ovosezonske partije Dušana Kecmana i Nikole Pekovića

– Nije ukusno da bilo koga izdvajam. Kolektiv mora biti najvažniji, tako da u tom kontekstu ne volim da komentarišem pojedinačan učinak bilo kog košarkaša. Ipak, reći ću da sam zadovoljan dosadašnjim učinkom Kecmana i Pekovića. Oni su dobri momci, kvalitetni igrači koji su se fino uklopili u timsku igru. Naravno, još je mogućnapredak kako na individualnom tako i na kolektivnom nivou- istakao je trener Panatinaikosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari