Dve ploče ispisane i na latinici i na ćirilici, koje su na ispostave Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru stavljene u ponedeljak popodne, ostale su tamo, a pod jakim nadzorom interventne policije bile su i juče. Najglasniji predstavnici Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara objavili su juče da sa njihovim skidanjem neće ni pokušati jer navodno imaju informaciju da je „policija spremna delovati protiv nas, a kako je ovde puno invalida, udovica, žena i mladeži, ne želimo nemile scene nasilja“.

 Prema navodima hrvatskih medija, između 500 i 1000 demonstranata, među kojima su bili i fratri vukovarske crkve svetog Filipa i Jakova, oko 13 sati se razišlo sa glavnog trga u Vukovaru, pošto su obavešteni da im se predsednik Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić neće obratiti.

Sa još dvojicom članova tog udruženja Josić je juče pušten iz pritvora, ali je odmah zatim pozvan u državno tužilaštvo. Nastavak demonstracija protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru najavljen je za danas. Za to vreme opasne tenzije iz Vukovarsko-sremske županije proširile su se u vidu teških verbalnih šovinističkih ispada i u drugim delovima Hrvatske, pa su lokalni mediji iz Dubrovnika javili da je tamo na ulazu u grad okačen natpis „Stop ćirilici u Vukovaru“ okićen ustaškim simbolima, a u Ulici Franje Tuđmana u Zadru se pojavio natpis na kome je latinicom pisalo: Evo vam ćirilica, a zatim ćirilicom: Ubi Srbina.

„Progledajmo!“, poručio je Vukovarcima sa konferencije za štampu njihov gradonačelnik Željko Sabo, podsećajući ih da se ćirilica na javnim mestima u Vukovaru koristi još od 1998. godine i uveravajući ih da su žrtve političkih zloupotreba. „Građani Vukovara 15 godina žive u miru za šta nam je trebalo puno tolerancije i nemojmo sada dopustiti da Vukovar postane Bejrut. S tim ciljem apeliram na sve građane i sve branitelje na razumno ponašanje. Za napredak grada Vukovara osnovni preduvjet je mir jer koji će investitor doći kod nas ako od Vukovara napravimo Bejrut“, rekao je Sabo.

Da su protesti u Vukovaru politički motivisani smatra i poznata kolumnistkinja zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Jelena Lovrić: „Brutalno demoliranje institucija države je nedopustivo. Pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma civilizacijski je standard. Njegovom primjenom Hrvatska ništa ne gubi. Ni od državnosti ni od tekovina Domovinskog rata. Ratoborni protivnici ćiriličnih oznaka, politikanti iz HDZ-ove kuhinje, zloupotrebljavaju ratne stradalnike i sole njihove rane za svoje ciljeve. Guraju ih kao topovsko meso u destrukciju i po Hrvatsku vrlo opasne scenarije“, kaže Lovrićeva u jučerašnjoj kolumni.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović za Hrvatski radio je rekao da on ne može tvrditi da je proteste u Vukovaru motivisala politika.“Riječ je o jednom nezadovoljstvu koje moramo kanalizirati i razumjeti osjetljivost situacije“, rekao je Josipović i dodao da se mora uložiti dodatni napor da ne bude tenzija, da ne bude nasilja, ali da se zakon mora sprovoditi. Josipović je pozvao sve koji su aktivni u politici, a posebno političke stranke, da pokažu odgovornost objašnjavajući zašto je bitno poštovati dvojezičnost i drugo pismo.

„Prava manjina ispred prava na proteste“

Zagreb- Poverenica za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj Lora Vidović rekla je juče da su izražavanje suprotnog stava i sloboda javnog okupljanja takođe među osnovnim ljudskim pravima. „Ali načelo poštovanja ljudskih i manjinskih prava i načelo vladavine prava u ovom slučaju trebaju imati prioritet“.

Evropska komisija: Nije u našoj nadležnosti

Brisel – Portparol Andrule Vasiliju, evropske komesarke zadužene za obrazovanje, kulturu i višejezičnost, rekao je juče da je postavljanje dvojezičnih tabli u nadležnosti nacionalnih država i da se Komisija u to ne može mešati, pa ni u Vukovaru. „Poštovanje jezičke i kulture različitosti jedan je od kamena temeljaca EU, to je upisano u evropske ugovore i zakone, ali jezička politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulisane evropskim zakonima“, rekao je Denis Abot, a prenose hrvatski mediji. Na primedbu da bi EK na događaje u Vukovaru reagovala oštrije da je Hrvatska zemlja-kandidat za članstvo, Abot je rekao da je to hipotetičko pitanje.

Ivan Vrkić: O odnosima Srba i Hrvata otvoreno razgovarati

Osijek – Ivan Vrkić, gradonačelnik grada Osijeka i čovek koji je dobio mnoga priznanja za proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, pa i priznanje Srpskog narodnog veća „Svetozar Pribićević“ za doprinos pomirenju Srba i Hrvata, rekao je juče za Danas da bi o problemima u odnosima Srba i Hrvata u Vukovaru, a koji postoje, trebalo otvoreno razgovarati. Vrkić smatra da je to rešenje za sadašnju situaciju u glavnom gradu Vukovarsko-sremske županije. Ta je situacija opasna i nije dobra ni za hrvatsku državu, ni za Srbe ni za Hrvate, rekao je Vrkić.

On smatra da se važeći zakoni moraju sprovoditi, pa i zakoni o pravima nacionalnih manjina, ali da za njihovo sprovođenje moraju biti stvoreni takvi uslovi da to ne izaziva ovako burne reakcije predstavnika većinskog naroda. Te uslove, rekao je on, trebalo bi stvarati dijalogom, korak po korak. Hrvatski mediji su zabeležili da se Vrkić u ponedeljak uveče pojavio u Vukovaru i da je novinarima kratko rekao da je došao da pomogne da se završi ono što je započeto 1997. godine a nije završeno, misleći na mirnu reintegraciju. Vrkić je poznat i kao najmlađi učesnik istorijske sednice u Karađorđevu kojom je obeleženo takozvano Hrvatsko proleće i kao jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari