Stršljen je najteža reč za uklapanje u ukrštenicu, teška je i za izgovor a kamoli za rešavanje dok je banana laka i jednostavna reč i najlakša za sastavljanje, kaže šezdesetogodišnji Živadin Jovanović zvani Truc iz Češljeve Bare kod Velikog Gradišta, zemljoradnik i poznati srpski sastavljač ukrštenica.

Svojom pasijom bavi se od detinjstva i do sada je prema svojim procenama sastavio oko 2.000 raznih ukrštenica dok mu je preko 1.000 radova objavljeno u domaćim enegmatskim časopisima i dnevnim novinama.U jednom beogradskom novinama nedavno je objavljena Jovanovićeva ukrštenica sa samo šest crnih polja što nijednom profesionalnom sastavljaču ni Enigmatskom klubu u zemlji još nije pošlo za rukom.

Živadin nosi motiku u ruci kad pođe na njivu ali nema kompjuter kad počne da pravi ukrštenice, sastavlja ih punih 4o godina ručno, a ponekad koristi i pisaću mašinu i uporno u svemu tome-uživa. Nedavno je kupio i kompjuter,što će mu olakšati rad. -Nisam bogat, niti sam se obogatio od ukrštenica, štaviše sve honorare mi je pojela poštarina. Zamislite, jedne poznate dnevne novine plaćaju mi objavljenu ukrštenicu svega 200 dinara ali ja nisam prekinuo saradnju. Zašto bih ako znam da ima ipak nečeg vrednijeg i od para a to je zadovoljstvo kad vidim šta sam uradio. U Evropi bi verovatno bio bogat sa tolikim brojem sastavljenih ukrštenica, ali ne žalim, ipak ja to radim iz sopstvene ljubavi i strasti- veli Živadin dok nam pokazuje brojne enciklopedije i novine u kojima je njegov potpis na ukrštenicama –prepoznatljiv. Živadinovi učitelji u Osnovnoj školi u Rabrovu Gile Milićević i Gule Todorović najviše su mu pomogli kad je tek počinjao da pravi školske ukršenice, kada mu je bilo najteže i kad je kod sebe imao tek nekoliko kupljenih rečnika. Godine 1962 kupio je Živadin u Požarevcu prvi enigmatski istoimeni časopis sa ukrštenicom na naslovnoj strani. Probao je da je reši iako je bio još dečak i delimično je uspeo. To ga je ohrabrilo pa su sada njegove vitrine prepune novina i enciklopedija, Laruse, Haus, Brok, Hatštajn….Zahvaljujući sastavljanju ukrštenih reči mnogo sam naučio o istoriji, poznatim ljudima u svetu, o našim srpskim znamenitim ličnostima. Da sam se držao samo motike i pluga i samo osam razreda osnovne škole koliko sam završio, ko zna da li bi znao onoliko koliko sad znam,kaže Živadin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari