Bugarski premijer Bojko Borisov, nekadašnji karate instruktor, telohranitelj i vatrogasac, poverio je značajne funkcije velikom broju dama otkako je prošle godine stupio na čelo vlade, što većina analitičara doživljava kao revolucionaran zaokret u politici balkanske države koja ima imidž „mačo zemlje“. Prema mišljenju Borisova, pripadnice lepšeg pola su savesnije od muškaraca i ne zadržavaju se dugo na pauzama na ručak, niti odlaze često u bar. U tom kontekstu, bugarski premijer naveo je svoju majku i nemačku kancelarku Angelu Merkel kao otelotvorenja snage.


„Žene imaju snažniji karakter i manje su podložne korupciji od muškaraca“, smatra Borisov. Iako kritičari bugarskog premijera tvrde da njegova odluka da unapredi žene predstavlja „ciničan potez“, preduzet u cilju poboljšanja reputacije države koju zvaničnici Evropske unije neretko kritikuju zbog korupcije, sociolozi ocenjuju da to predstavlja pozitivan pomak u javnom životu Bugarske. Ilustracije radi, Margarita Popova postala je ministarka pravosuđa, Jordanka Fandakova nasledila je Borisova na funkciji gradonačelnika Sofije, dok je Cecka Sačeva postala predsednica parlamenta. Ipak, Fandakova tvrdi da se suočila s diskriminacijom tokom predizborne kampanje, budući da su je protivnici nazivali „lakejom Borisova“.

Bugarski premijer, koji je zbog samoproklamovane nepobedivosti dobio nadimak „Betmen“, naglašava da žene predstavljaju „tajno oružje“ u njegovoj borbi protiv bezakonja. Sociolozi smatraju da se koreni nedavnog uspona pripadnica lepšeg pola u Bugarskoj delimično mogu pronaći u komunističkoj eri, kada je socijalistička ideologija proklamovala jednakost žena i muškaraca. Tatjana Kmetova, direktorka Centra za studije žena, ocenjuje da su komunisti očekivali od žena da rade, zbog čega su dame često imale iste zarade kao muškarci. „Mada nikada nismo imali feministički pokret u Bugarskoj, krajem 1970-ih naša država imala je najveći procenat zaposlenih žena na svetu“, ističe Kmetova.

S druge strane, protivnici Borisova tvrde da njegova „ženska svita“ predstavlja „kozmetičku promenu“ u društvu koje i dalje „pokušava da umanji vrednost žena“. Prema mišljenju psihologa Ani Vladimirove nedavni uspon žena u suštini predstavlja odraz njihove potčinjenosti, budući da su važne funkcije preduzele žene koje su lojalne premijeru, baš kao što su komunisti očekivali da pripadnice lepšeg pola budu „poslušni aparatčici“.

Razmaženi muškarci

Bugarski muškarci odrastali su u patrijarhalnoj balkanskoj zemlji, zbog čega su uglavnom postali razmaženi već u ranom detinjstvu, što je omogućilo ženama da preuzmu i neke tradicionalne muške uloge, ocenjuje politički analitičar Evgenij Dajnov. „Za vreme komunizma žene su bile zaposlene, a potom dolazile kući gde su obavljale kućne poslove i vodile računa o lenjim muškarcima, zahvaljujući čemu su postale jače“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari