Žene plaćene manje od muškaraca 1Foto: FoNet/Ministarstvo MSI

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je večeras na tribini na temu rodne ravnopravnosti u Skupštini grada Niša, da su žene u Srbiji 30 do 40 odsto manje plaćene za iste poslove nego muškarci.

Ona je poručila da žene moraju mnogo više da budu zastupljene u društvenom i političkom životu, kao i na najvišim državnim funkcijama. U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navedno da je Mihajlović je primetila da danas ima više žena u političkom životu nego pre pet godina, ali je istovremeno istakla da to još nije dovoljno.

„Žene su divne saradnice. Ima puno pomoćnica ministara, državnih sekretara, ali mali je mali broj ministarki. Malo ih je na ključnim funkcijama, a zašto ne bi bile“, naglasila je Mihajlović. Ona je, na tribini u prepunoj sali Skupštine grada Niša, pozvala žene da budu jedinstvene potput muškaraca, i tako doprinesu stvaranju moderne Srbije.

„Žene moraju mnogo više da se drže zajedno“, poručila je potpredsednica Vlade. Jedan od prioriteta Koordinacionog tela, navodi potpredsednica Mihajlović, jeste smanjivanje nasilja nad ženama, ali i njihovo ekonomsko osamostaljivanje, odnosno zapošljavanje žena. Mihajlovićeva je tom prilokom pohvalila gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića, što daje veliku podršku rodnoj ravnopravnosti, jer Niš ima sigurnu kuću koja ima regionalni karakter.

Ona je navela i da je dva puta veći broj žena u Nišu nezaposlen u odnosu na muškarce.

„To je realnost, ali polako to možemo da menjamo. Žene su veliki potencijal svake zemlje, pa i Srbije, i trebalo bi da pokažu šta znaju“, istakla je Mihajlović. Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić osvrnula se na problem nasilja koje žene ekonomske zavisnosti od muškaraca.

Kako je rekla, žene u prosku trpe nasilje 10 godina, a uglavnom su stare do 40 godina i imaju završenu osnovnu ili srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari