Žene treba... Google kao mašina ne može da bude optužena za seksizam, ali ko može? 1Foto: Shutterstock / BongkarnGraphic

Sa ciljem uštede vremena svojih korisnika/ca prilikom pretrage, Google je osmislio funkciju Automatskog dovršavanja rečenica (Google Autocomplete). Ova funkcija omogućava predloge završetka rečenice koju počneš da kucaš u polje za pretragu.

Google rečenicu koja krene sa „Žene treba…“ završava sa „Žene treba tući“, „žene treba izbegavati“, „žena treba da bude domaćica“…

Da li je ovo Google-ova greška? Kako se uopšte kreiraju predviđanja za pretragu?

Zvanični Google-ov sajt kaže da ona odražavaju stvarne pretrage koje su obavljene na Google-u. Da bi odredili koja predviđanja da prikažu, ovi sistemi traže uobičajene upite koji odgovaraju onome što neko počne da unosi u okvir za pretragu.

Kako je ovaj sistem kreirala mašina, Google ne možemo da optužimo za seksizam. Međutim, možemo izneti zaključak da smo za ovakve predloge krivi upravo mi – korisnici/ce.

Pored samih korisnika/ca, jedni od „saučesnika“ su i oni koji kreiraju seksistički sadržaj i to javno objavljuju putem portala i sajtova (recimo pojedini mediji) koji takođe mogu uticati na ovakve pretrage.

Kada pričamo o izveštavanju o nasilju nad ženama, prema podacima analize Novinarki protiv nasilja u periodu od 2019. do 2021. godine u medijima u Srbiji objavljeno je više od 36.000 naslova na ovu temu.

Temom nasilja najviše se bave onlajn portali, a o ovoj temi mediji uglavnom izveštavaju neetički, gde čak 40 odsto objava otkriva identitet žrtve, a u sedam odsto sadržaja krivica se prebacuje na žrtvu. Sve ovo može uticati na to kako Google koncipira svoje pretrage, ali ono što je ozbiljnija posledica je to kakav uticaj ovakvi sadržaji imaju na formiranje naše svesti i naših stavova.

Žene treba da budu ravnopravne.

* Materijal je preuzet iz kampanje o ravnopravnosti koju sprovode Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Misija OEBS u Srbiji, sa patrnerima Napor savezom, Nacionalnom asocijacijom kancelarije za mlade i Beogradskim centrom za ljudska prava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari