Statistika pokazuje da u Srbiji žene trpe porodično nasilje oko 10 godina, a jedan od ključnih razloga je što su ekonomski slabe, rečeno je danas na konferenciji „Sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“.

U Srbiji je na lokalnom nivou konstituisano 188 tela zaduženih za oblast rodne ravnopravnosti, a na ovoj konferenciji su predstavnici više od 100 tela, izjavila je savetnik predsednika Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković.

Naš cilj je da podstaknemo unapređenje rodne ravnopravnosti, pomognemo suzbijanje rodno zasnovanog nasilja, radimo na ekonomskom osnaženju dece, rekla je Branka Drašković, uz ocenu da je pri tome značajna pomoć iz inostranastva.

Nemačka je izuzetno značajan partner. Ta zemlja je investirala 1,6 milijardi evra u različite projekte u Srbiji, izjavila je Branka Drašković.

Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je današnja konnerencija važna ne samo za osnovna prava i jednakost žena, već i za ekonomski institucionalni razvoj Srbije.

Prilikom pružanja podrške rodnoj ravnopravnosti je važno da se ne pravi razlika između gradova i ruralnih područja. Nemačka na tome insistira, bez obzira da li se radi o infrastrukturi, podršci zapošljavanju ili privrednom razvoju, izjavio je Ditman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari