Žene u crnom sutra na Trgu republike povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici 1ilustracija foto FoNet Božana Pavlica

Mirovna organizacija Žene u crnom najavila je danas da će u sredu na Trgu republike u Beogradu, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, organizovati stajanje u crnini i ćutanju i akciju „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“, uz podršku umetničkog kolektiva „Škart“ i aktivistkinja i aktivista civilnog društva.

Ta organizacija je u saopštenju zatražila da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, ali i kao šansa za pridruživanje Srbije zajednici demokratskih zemalja Evrope i sveta, da predsednik i svi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire i da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično delo.

Kako se navodi, Žene u crnom traže i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, da se uklone murali koji širom Srbije slave osuđenog za genocid u Srebrenici Ratka Mladića, kao i da država Srbija prestane sa politikom izazivanja regionalne nestabilnosti mešanjem u unutrašnja pitanja susednih država, pre svega BiH.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji u Potočarima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari