Žene u crnom: U Srbiji i dalje na delu kontinuitet negiranja genocida u Srebrenici 1Žene u crnom 10. jula 2021. Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Žene u crnom ukazuju da je Skupština Srbije odbila juče, 19. oktobra, predlog grupe poslanika da se prizna genocid počinjen 1995. u Srebrenici i da se zabrani negiranje genocida.

“Podsećamo – genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svetskog rata u Evropi. Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske”, naglašavaju Žene u crnom.

Kako navode, ne iznenađuje ih odluka Skupštine Srbije, “jer je poznato da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90-ih godina direktno učestvovale u ratovima i u organizovanju ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici”.

“Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva. Pomenutim odbijanjem Skupština Srbije je još jednom potvrdila da je Srbiji na delu kontinuitet negiranja genocida. Na taj način se sve građanke i građani Srbije drže u poziciji saučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posledice u moralnom slomu društva, otvarajući prostor za propast društva u svakom pogledu”, ukazuju Žene u crnom.

Stoga će, kako dodaju, i dalje zahtevati da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđene činjenice, da se prizna genocid i da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično delo.

„To su neophodne pretpostavke za to da se Srbija oslobodi tereta zločinačke prošlosti i da se izbegne plaćanje cene za ustrajavanje na politici koja nas vodi u samouništenje“, naglašavaju Žene u crnom u današnjem saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari