"Žene zaslužuju zakon i da se njihova prava ne degradiraju": Sagovornici Danasa o odluci Ustavnog suda da obustavi primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti 1Foto: Canva

Pokretanje postupka pred Ustavnim sudom ne znači da je doneta i odluka koja kaže da je zakon ili njegov deo neustavan, već da će sud u daljem postupku zatražiti izjašnjenje od nadležnih institucija i da će tek nakom toga odlučivati, kaže za Danas Tatjana Macura, ministarka bez portfelja, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Ustavni sud Srbije obustavio primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Prema saznanju Danasa, Ustavni sud doneo je odluku u četvrtak, kojom se do okončanja postupka za ocenu ustavnosti, obustavlja donošenje akata na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

U delu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine, piše da treba da se koristi rodno osetljivi jezik u (član 37, stav 4, tačka 3) školskim udžbenicima, nastavnom materijalu, svedočanstvima, diplomama, licencama, a isto su dužni i mediji.

Macura dodaje da se u ovom trenutku radi o procesu koji još uvek nije završen, naprotiv – tek je započet.

"Žene zaslužuju zakon i da se njihova prava ne degradiraju": Sagovornici Danasa o odluci Ustavnog suda da obustavi primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti 2
foto Antonio Ahel/ATAImages

„Da li će Ustavni sud doneti odluku da je zakon ili njegov deo neustavan ili neće doneti takvu odluku ostaje da vidimo. Saglasna sam sa tim da su kazne predviđene zakonom nepotrebne za primenu onoga što se prirodno dešava, te se nadam da će i odluka Ustavnog suda biti u tom okviru. Žene u Srbiji zaslužuju ovakav zakon i dale su nam poverenje da se njihova prava ne degradiraju“, kazala je ona.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, objašnjava da „u državi u kojoj se vlada na talasu populizma i konzervativizma, teško će proći bilo kakva promena u pravcu modernijih društvenih vrednosti.“

„Vidimo, još jednom, da je Ustavni sud upregnut za ostvarivanje političkih ciljeva Aleksandra Vučića i Srpske pravoslavne crkve. Moramo živeti u prošlosti da bi Vučić vladao u sadašnjosti“, ocenila je naša sagovornica.

"Žene zaslužuju zakon i da se njihova prava ne degradiraju": Sagovornici Danasa o odluci Ustavnog suda da obustavi primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Tatjana Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra dodala je za Danas da je odluka Ustavnog suda sasvim u skladu sa politikom koju vodi država, i pre odražava stanje u kom se nalazi pravosuđe, uključujući i sudove najvišeg ranga, nego realni problem sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

„Uostalom, da je doista nešto sporno, valjda bi Ustavni sud već reagovao. S druge strane, sigurna sam da bi pravnici mogli da nađu jos zakona koji pominju pojmove koji se ne nalaze u Ustavu, pa nikome ne pada na pamet da proglase neustavnom regulaciju u tim oblastima. Ova odluka potvrđuje spregu krajnje konzervativnih snaga i SPC sa vlasti, kao i sve licemerje i pravo lice vlasti. Možemo očekivati dalje, otvoreno ili prikriveno podrivanje stečenih prava žena“, ističe Ignjatović.

Dok Rodoljub Šabić, advokat, nastavlja da, budući da kompletan akt Ustavnog suda nije objavljen, nije ga lako seriozno komentarisati.

„Ipak mislim da rešenje kojim se obustavlja donošenje pojedinačnih akata na osnovu odredbi zakona ukazuje na dve stvari. Prvo, budući da Zakon o ustavnom sudu ovlašćuje sud da zadrži od izvršenja pojedinačne akte i radnje „ako bi njihovo izvršenje dovelo do neotkonjivih štetnih posledica“, da ovaj akt nagoveštava i konačan stav suda. I drugo da imajući u vidu evidentno često neprincipijelno nezameranje, nekad gotovo servilan odnos našeg Ustavnog suda prema stavovima izvršne vlasti, po svoj prilici, govori da sud ima impulse iz izvršne vlasti da i njoj odgovara faktičko zamrzavanje primene zakona na neizvesno dug rok“,kazao je on za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari