„Žene zaslužuju zakon i da se njihova prava ne degradiraju“: Sagovornici Danasa o odluci Ustavnog suda da obustavi primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Ostavite komentar


  1. Ustavni sud neće ocenjivati koncept rodne ravnopravnosti kao takav, apstraktno. Ustavni sud će ocenjivati vazeci Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je primer loše napisanog zakona.

    Nažalost, taj propis je obavijen velom misterija i neistina. Netačno je da je tim propisom poboljšan status žena – upravo je suprotno. Zakon o jednakosti polova garantovao je na precizan način čitav niz prava ženama. Na mesto tog konkretnog i dobro napisanog zakona stavljena su amorfna, pravno prazna izlaganja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Drugim recima, na mesto realne politike starijeg propisa stavljena je farsa.

    Takodje bih voleo da zamolim redakciju Danasa da u duhu demokratije objavi moj kometar, jer nikog ne vredja.

  2. Dovoljno je sramotno što u 21. veku uopšte postoji potreba za zakonom koji treba da vodi izjednačavanju prava polova. Tužno i deprimirajuće. Još jedan zakon koji se neće poštovati ni po odlukama Strazbura. Kazne će platiti iz zajedničke budžetske kase i sve po starom.

  3. Reče naš najveći crkveni velikodostojnik da smo „jadnice i bednice“. Šta se drugo moglo očekivati posle toga?

  4. Koliko se sećam ovaj zakon je donet za vreme vlasti SNS, a protiv tzv. rodno ravnopravnog jezika bili su Matica sroska, SANU, SPC, brojni jezički stručnjaci, profesori filoloških fakulteta, lektori za srpski jezik itd.
    Radikalni feminizam donosi više štete ženama i njihovim pravima, nego koristi.

  5. Biljana Stojković koristi formulaciju “modernije društvene vrednosti“, i to mnogo govori o inicijativi o rodno senzitivnom jeziku. Biti moderan je izgleda imperativ. I budženje usana i dupeta silikonom je moderno. Ima smisla.

  6. Kao filolog, ne slazem se sa nasilnom, odnosno neprirodnom promenom jezika.

    Sa druge strane, kazem, neka se crkva prekine svoje besramno mesanje u svetovne poslove srpske drzave!

  7. Pravoslavna džamahirija/talibanija, biće sve gore, uskoro crkveni porez, opali prihodi, a luksuz sve skuplji.

  8. Smorke, 1. jul 2024. u 11.34
    Ali ti, sa svojim komentarima nemaš baš nikakvog smisla.
    Ustvari gnjaviš, smaraš …

  9. Sva prava, al npr da decu uvek dobijaju na sudu, da ne idu u vojsku…

  10. Nove „Drustvene vrednosti“ koje promovisete ne podrzavaju gradjani, njihova velika vecina. Cak i da su vrednosti, a nisu, nacin na koji ih uglavljujete je diktatorski, antidemokratski, bezmalo fasisticki.

  11. Opljuvali su po zakonodavcu ( SNS ) a ne po struci. Moje dete neće učiti ono što je neprirodno samo zato što je to i „moderno“. Ozbiljni zakonodavci se ne povode modom već olakšavanjem života ljudima koji su ih birali. Moderni talibani „evropskih vrednosti“ bi nas sve poništili ili zamenili nekim drugim narodom, da mogu. Da li od znaju da su u 19 veku , njihovi uzori DS USA, bili 95% protiv ukidanja ropstva. Čak su i Linkolna ubile Demokrate sa Severa !

  12. ravnopravnost polova da, ali ovo je kvarenje jezika,
    Skoro pola veka sam inženjer, ne inženjerka, kako bi se zvala, npr., ženski trener?

  13. Ravnopravnost žena i muškaraca nema baš nikakve veze sa poražavajućim jezičkim inžinjeringom, koji potpuno odstupa od normiranog srpskog jezika. Hajde svi vi, koji toliko brinete o ravnopravnosti, izborite se primera radi, da žene koje su celog veka domaćice, dobiju neku penziju ili novčanu naknadu; da imaju sopstveno zdravstveno osiguranje; da žene poljoprivrednice i seljanke imaju povoljniji materijalni status… itd. Nemojte nam nametati nekakve problematične agende kroz tobože rodnu ravnopravnost.
    NADAM SE DA ĆETE OBJAVITI KOMENTAR, U DUHU PLURALIZMA.

  14. Jasno je da predlog zakona o rodnoj raprovnosti uništava temelj narodne kulture i zaostavštine, a to je jezik. Kako bi uticalo na književna dela, istorijske spise, kinematografiju, muziku… nešto ovako se nije desilo ni sa jednim živim jezikom današnjice, jasno je da to nije interes ni naroda ni nacije ni kulture. Postojanje patrijarhata i matrijarhata nije moguće negirati pomodarstvom i ishitrenim i umišljenim trendovima, nije to ništa neobično.Pa neće niko dići glas što je naučna oblast medicina ženskog roda, zar ne? Isto je i sa zvanjima i dr…

  15. Nema čuđenja pa ovaj narod hoće da jede bez pribora za jelo pa to je radio u prvibitnoj zajednici a cilj ove države je vraćanje u prvobitnu zajednicu.samo još da ukinemo nekim zakonom Darvina pa lepo crkveni mrak a pope se ne leče molitvom već leče ih lekari lekovima.Srpski rode dobro su Tarabići prorekli svi pod jednu šljivu i pazite da ne bude visoka može grom da udari a vi brzo po gromobran sa crkve.Možda i objavite komentar ima mnogo pametnijih koji bi bolje objasnili bolest zvana srpska kuga.Ako objsvize eto Vam bar 100 botova koji bi da ratuju sa tuđom decom a svoju u Berlin sa 20 kobri.Nazdravlje.

  16. Kako se zove zena koja muze krave, nosi vodu? Kako se zove zena vojnik u vojsci ili ona koja ima cin generala?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.