"Žene za promene" pozivaju sutra na protest u Novom Sadu zbog novih slučajeva femicida 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aktivistička grupa “Žene za promene” pozvala je danas na protestnu akciju u ponedeljak u 19 sati na Trgu slobode u Novom Sadu zbog novih slučajeva femicida i neadekvatnog kažnjavanja počinilaca.

„Žene za promene“ podsetile su u saopštenju da je u beogradskom naselju Vidikovac 18. jula žena izgubila život nakon što ju je suprug pretukao.

To je 12. ubistvo žene u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji od početka godine. Njemu su prethodila još dva femicida, 2. i 22. juna, a žrtve su takođe ubili partneri.

Grupa „Žene za promene“ ukazala je i da je u Višem sudu u Zrenjaninu doneta prvostepena presuda za femicid u Bačkom Gradištu, gde je 33-godišnji T.H. iz Surčina nožem usmrtio nevenčanu suprugu 27. februara. Sud mu je izrekao obavezno psihijatrijsko lečenje i pritvor do pravosnažnosti presude zbog njegove neuračunljivosti.

„Žene za promene“ skreću pažnju na nastavak prakse neadekvatanog reagovanja institucija u slučajevima porodičnog i partnerskog nasilja.

„Trenutne mere su nedovoljne. Zaštita se mora poboljšati, kazne za nasilnike pooštriti, a svaki pojedinačni slučaj femicida mora biti s pažnjom analiziran kako bi se izvukle pouke i efikasno zaštitile buduće žrtve. Lokalne samouprave, uključujući i grad Novi Sad, moraju povećati ulaganja u podršku žrtvama nasilja, uključujući dostupnost sigurnih kuća, savetovališta i psihološke pomoći svim ženama u situaciji nasilja“, navela je grupa „Žene za promene“.

„Žene za promene“ ponovile su ujedno zahtev za strože kažnjavanje počinilaca nasilja i uspostavljanje nadzora nad poštovanjem mera zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.

„Pokažimo jedinstvo u zahtevu za odlučne mere i sistemski pristup u borbi protiv epidemije nasilja, a posebno femicida, kao najtežeg oblika rodno zasnovanog nasilja“, navele su „Žene za promene“ u pozivu na protestnu akciju, apelujući i na medije da je podrže i pomognu u širenju svesti i preuzimanju sveopšte odgovornosti izveštavanjem sa tog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari