Ženski kvartet oduševio publiku 1

– Nakon Valjeva i Čačka, kamerni kvartet, koji čine Jelena Petrović, violinistkinja koja živi u Parizu, i profesorke Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ iz Užica – Vera Bukvić (violina), Milica Župić (klavir) i Katarina Petrović (flauta), održao je uspešan koncert u punoj dvorani užičke skupštine.

                       

Publika je odlično reagovala na izvođenje kompozicija Telemana, Vijenjavskog, Doplera, Kjuia, Šostakoviča, Pjacole, a aplauz koji je usledio i poziv na bis, ilustrovali su ne samo interpretatorski kvalitet kvarteta, nego i zahvalnost Užičana na retkoj prilici da u svom gradu uživaju u umetničkoj muzici.

– Postoje kompozicije i kompozitori za koje najveći deo publike zna, jer je to deo opšte kulture, ali postoji i predrasuda da je klasična muzika „elitistička umetnost“. Na tu vrstu predubeđenja najbolje može da se odgovori kvalitetnim repertoarom, koji nije ni banalan, ni previše „stručan“. Odabirom repertoara, želele smo da pokažemo da je klasična muzika ista kao ostala muzika – nešto što može da dopre do svakog čoveka i da u njemu probudi emocije – rekla je Milica Župić, profesorka klavira.

Osnivanje kvarteta je pokrenula Jelena Petrović, rođena u Kraljevu, koja je violinu studirala u Zagrebu, magistrirala u Montrealu, a trenutno živi i radi u Parizu.

– Mislim da naš naš kvartet ima budućnost i potrudićemo se da tako bude. Publika je dobro reagovala, razumeli smo se, što nam je veoma važno. Zbog mojih obaveza u Parizu, sastaćemo se ponovo krajem avgusta, a na jesen planiramo nekoliko koncerata u Srbiji. Nadam se da ću uspeti da naredne godine ostvarim ideju o našem gostovanju u srpskom Kulturnom centru u Parizu – najavila je Jelena, a potom svedočila o dragocenom iskustvu iz zajedničkih nastupa sa našim najpoznatijim i harizmatičnim violinistom Nemanjom Radulovićem i njegovim ansamblom „Double Sens“.

– To je bila prilika da dodatno upoznam sebe i svoje mogućnosti, da postavim novi izazov i da ga savladam. Na zajedničkim koncertima, energija koja postoji između muzičara i fluid koji povezuje muzičare i publiku, bili su izuzetni i nadograđivali su se na muziku i to su izuzetni doživljaji. Nemanjina harizma vas ponese na svakom nastupu – rekla je violinistkinja, dodavši da je Nemanja u Pariz doneo veliki talenat i naš temperament, te da poseduje impresivnu brzinu i perfeknu tehniku, što mu omogućava da sa lakoćom svira i najzahtevnije kompozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari