Žetelački dani u Mužlji u slavu novog hleba 1foto Nadica Jakovljev/Danas

“Žetelački dani” jedna su od najstarijih manifestacija u Zrenjaninu, a ove godine biće održani 39.put.

Svake godine na “Žetelačkim danima” organizuje se takmičenje žetelaca u kosidbi žita na tradicionalan način, a kosci će svoje umenje prikazati na žitnom polju kod Sunčanog jezera, u Mužljanskim ritovima.

Organizatori, Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“, civilne organizacije i Savet Mesne zajednice Mužlja, kažu da je cilj nastavak višedecenijske tradicije, iskazivanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja.

Povorka će, po tradiciji, krenuti iz centra Mužlje i zaputiti se na Sunčano jezero, kraj kog će se održati takmičenje.

Planirano je  i da se svojim proizvodima predstave mužljanski proizvođači.

– Ponudićemo posetiocima, a njih je iz godine u godinu sve više, tradicionalne proizvode, poput čvaraka, kobasica, kačkavalja i drugih prerađevina od mesa i mleka – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Mužlja Ervin Palatinuš.

„Žetelački dani“ počinju u subotu, 2. jula, u 7 časova, takmičenjem u pecanju za najmlađe, kraj Sunčanog jezera. U isto vreme biće i okupljanje kosača ispred zgrade KUD „Petefi Šandor“.

Pre nego što počne takmičenje u ručnom košenju žita, svaka ekipa u kojoj su kosac i onaj ko rukoveda i slaže žito u krstine, postavi tradicionalan doručak na travi, jer se na posao ne kreće praznog stomaka.

Doručak, koji se sastoji od slanine, kuvanih jaja i krompira, kiselog mleka, sezonskog voća i obaveznih štrudli sa višnjama, jedan je od najatraktivnijih prizora na manifestaciji.

Početak takmičenja je u 10 sati, a u 13 je planiran zajednički ručak, objavljivanje rezultata i dodela nagrada.

Kao i svake godine, vredne žene iz mužljanskog udruženja za posetioci će peći langoše i domaće kobasice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari