Žetelački dani u Mužlji u slavu novog žita i hleba nasušnog (FOTO) 1Foto: N.Jakovljev/Danas

“Žetelački dani” jedna su od najstarijih manifestacija u Zrenjaninu. Manifestacija posvećena očuvanju tradicije košenja žita na starinski načinm kosom i srpom, onako kako se u ovim krajevima radilo vekovima, održana je ove godine 39. put u Mužlji, selu pored Zrenjanina.

Svake godine na žitnom polju pored Sunčanog jezera okupe se vešti kosci i njihovi pomagači iz Mužlje, Zrenjanina, Subotice a ove godine u goste je stigla i ekipa iz rumunskog grada Oteleka.

Iako manifestacija ima takmičarski karakter, niko se ne bori za pobedu nego da pokaže kako se nekad kosilo kosom, srpom, kako se žito rukovedalo, vezivalo i denulo. Da se ne zaboravi i ostavi kao zalog mlađim generacijama.

Poseban događaj na takmičenju je žetelački doručak, koji vredne domaćice postave na belom čaršavu, na travi, pred početak žetve.

Da bi se obavio težak posao kakav je ručno košenje žita, mora se dobro doručkovati. Zato se na trpezi nađe slanina sapunjara, šunka, domaće kobasice, kuvana jaja i bareni krompir. Za salatu, tek dospeli paradajz i krastavac, neizostavni beli i crni luk. Tu su i štrudle sa višnjama i makom, orasima i rogačom, obavezno sveže kajsije i jabuke petrovače. U glinenom ćupu hladno kiselo mleko.

Tek kad se dobro doručkuje, može se prionuti na posao.

Ali nema posla bez pesme, za koju se svake godine u Mužlji pobrine lokalna tamburaška banda. Ređaju se pesme na mađarskom i srpskom, i svi uživaju jednako.

I baš kao u narodnoj poslovici da se zna na ko kosi a ko vodu nosi, kose se prime muškarci, žene pripomognu srpom, a one su tu i da klasje pokupe, vežu specijalnim kanapima i sadenu u krstine. A deo posla mogu da obave i najmlađi, ako ih ima.

I sve u slavu novog žita i hleba nasušnog.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari