Zgrada kragujevačkog Okružnog suda može da ima namenu od gradskog i državnog interesa 1Foto: G.G.

S obzirom na brojne spekulaije kragujevačke javnosti o sudbini bivše zgrade Okružnog suda, Danas je od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture zatražio mišljenje čemu ona može u budućnosti da služi.

U odgovoru, koji su potpisali konzervatori savetnici Snežana Jejić i arhitekta dr Gordana Mitrović, između ostalog, stoji da „kao objekat posebnih arhitektonsko-urbanističkih i kulutrno-istorijskih vrednosti zgrada okružnog suda u Kragujevcu je utvrđena za spomenik kulture, Rešenjem zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Prema istim informacijama, odlukom o utvrđivanju nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja i od velikog značaja utvrđuje se za spomenik kulture od izuzetnog značaja Zgrada Okružnog suda u Kragujevcu koju je donela Skupština Socijalističke Republike Srbije na predlog Republičkog saveta za zaštitu kulturnih dobara, a na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Kako su oni dodali, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju, zdanje mora imati adekvatnu, odgovarajuću namenu, odnosno način korišćenja koji ne sme narušiti njegova spomenička svojstva.

Namena može biti administrativno upravnog karaktera, ističe se u odgovoru Danasu, kao na primer, gradske institucije uprave, regionalni upravni centri ili kulturno obrazovnog karaktera, kao što su ustanove kulture, kulturno obrazovni i edukativni centri različitog profila.

Takođe, prema istim navodima, zgrada bi mogla da ima druge kompatibilne namene od gradskog i državnog interesa koje će omogućiti očuvanje integriteta samog kulturnog dobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari